Braća Mate i Marijan Đuzel održali koncert u Glazbenoj školi “Jan Vlašimsky” Virovitica

U Glazbenoj školi “Jan Vlašimsky” Virovitca jučer (srijeda) su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture koncert održali trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel. Na programu su se našla djela Guya Ropartza, Frederica Chopina, Sigismonda Stojowskia i Stjepana Šuleka.

Mate Đuzel, solo trombonist Orkestra HNK Split, rođen je u Splitu 1995. godine. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Imotskom, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu magistrirao je trombon 2018. godine u klasi prof. Šime Vulelije. Jednu godinu studija proveo je i na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Dušana Kranjca (bilateralna razmjena).

Kao solist dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, od kojih možemo izdvojiti Nagradu ”Darko Lukić” na 53. tribini ”Darko Lukić”,  četiri prve nagrade na Državnom natjecanju HDGPP-a, četiri prve nagrade (od toga dvaput laureat natjecanja) na Međunarodnom natjecanju ”Daleki akordi” te prve nagrade na međunarodnim natjecanjima ”Bistrički zvukolik”, ”Woodwind & Brass” i ”SVIREL”.

Tijekom studija dodijeljena mu je Rektorova nagrada za izvedbu Koncerta za trombon i orkestar Nina Rote uz pratnju Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (ak. god. 2016./2017.), kao i Dekanova nagrada za solo nastupe uz različite orkestre i ansamble (ak. god. 2017./2018.).

Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Brass ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu.

Četiri puta bio je nagrađen Oskarom znanja od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Nastupao je na poznatim hrvatskim i europskim festivalima (Muzički biennale Zagreb, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival d’ Aix en Provence), kao i u nekim od najljepših koncertnih dvorana (Musikverein u Beču, Mozarteum u Salzburgu itd.).

Kao komorni glazbenik osvojio je dvije prve nagrade na Državnom natjecanju HDGGP-a (trio trombona, brass kvintet), prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju ”Davorin Jenko” (kvartet trombona) te Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 54. tribini Darko Lukić (brass kvintet).

Dvije sezone sudjelovao je u projektima Mediteranskog orkestra mladih (Orchestre des Jeunes de la Méditerranée) i time usavršavao sviranje u orkestru učeći od članova Londonskog simfonijskog orkestra (LSO). Također je usavršavao svoje znanje kod najuglednijih solista i pedagoga kao što su Christian Lindberg, Branimir Slokar, Roger Harvey i Dietmar Küblböck.

Surađivao je s gotovo svim hrvatskim orkestrima i ansamblima. Član je i suosnivač ansambla limenih puhača ”Zagreb Brass Quintet”, u kojem aktivno koncertno djeluje u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvaruje zapažene uspjehe. Često nastupa i s bratom Marijanom, jednim od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije.

Pijanist Marijan Đuzel (1990) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi učio klavir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recial u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Imao je zapažen nastup i na natjecanju Beethoven u Bonnu 2017. godine. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Laureat je brojnih natjecanja; Zlatko Grgošević, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku,  Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na  49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Nastupao je  uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te surađivao s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Evgenia Epshtein, Ivan Đuzel, Mate Đuzel, Veton Marevci, Hari Zlodre, Yves Segers, Koenraad Hofman i dr.. Održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Koncerti u Eufrazijani, Koncertna sezona Grada Zadra, Piano Loop Festival, Rapske glazbene večeri, Memorijal Darko Lukić u Osijeku, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku i Rovinj Art&More. Bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor Međunarodne ljetne škole Ardea u Čapljini, a odnedavno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka.

(www.icv.hr, GŠ Jan Vlašimsky)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content