Dugoročna prognoza: Evo kakav nas rujan i ostatak jeseni očekuju

U srijedu, 1. rujna smo klimatološki zakoračili u novo godišnje doba. Kalendarski i astronomski u jesen ulazimo dvadesetak dana kasnije, 22. rujna 2021. godine u 21:21 sat. 

Od početka rujna pa do kraja mjeseca, vidljivi dio dana će se skratiti za 92 minute, odnosno u prosjeku ćemo dnevno izgubiti 3 minute vidljivog dijela dana ili dnevnog svjetla. 

Rujan kao prvi jesenski mjesec, ove će godine obilježiti „normalnije“ vremenske prilike. 

Ne očekujemo značajnija vremenska iznenađenja. Pred nama je prosječan mjesec ili normalan, po pitanju temperature zraka ali i oborine. Topliji period očekujemo u drugoj i trećoj dekadi rujna, dok će početak mjeseca obilježiti hladniji period. Toplih dana će biti, možda i koji vrući (do 30°C), ali iznad toga na kopnu vjerojatno ne. 

Ovogodišnji rujan neće obilovati oborinama. Prema trenutnim prognostičkim izračunima, drugi dio rujna trebao bi biti nestabilniji u odnosu na prvi dio mjeseca. Periodi obilnijih oborina trenutnu nisu u planu.

Rujan pred nama polako će nas ušuškati u mirniji, tamniji i malo hladniji dio godine. Naravno da će i ove godine biti još lijepih dana, možda i „babljeg ljeta“.

Jesen u nastavku svoje vladavine tijekom listopada i studenog trebala bi obilježiti promjenjiva vremenska slika. Izgledne su česte oborinske epizode, moguće i obilnije. Temperature zraka više u odnosu na višegodišnji prosjek. Mraz se može očekivati tek pred kraj listopada, kada će vjerojatno i prvi snijeg pasti na Papuku. 

Rujan kroz povijest…

Evo nekih, od klimatoloških podataka za grad Viroviticu tijekom rujna. Službena mjerenja na području Virovitice obavljaju se od 1951. godine. 

Apsolutni maksimum temperature za rujan na području Virovitice smo imali 06. rujna 2008. godine „ljetnih“ 34,9°C. Apsolutni minimum temperature za rujan na području Virovitice smo imali 29. rujna 1977. godine -1,4°C.

Najsušniji rujan smo imali 1986. godine kada je palo 16.4 mm oborine. Najkišovitiji smo rujan imali 2010. godine kada je palo 243.7 mm oborine. Višegodišnji prosjek oborina tijekom rujna je 74.3 mm.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content