Filmska ljubavna priča iz Pitomače: Onur zbog ljubavi prema Heleni Tursku zamijenio Hrvatskom

blank

Ove se godine na relaciji Pitomača – Diyarbakir, grad u Turskoj, odvila prava ljubavna priča. Onakva kakvu viđamo samo u filmovima. Naime, Helena Dugina, kozmetičarka iz Pitomače i Onur Yardimci, elektrotehničar iz Diyarbakira upoznali su se putem Instagrama i ubrzo zaljubili. I tada kreće njihova filmska priča.

Onur je prošle godine u prosincu kratko vrijeme boravio i radio u Hrvatskoj, a to je bilo dovoljno da se pronađu i počnu “pratiti” na Instagramu. 

– Svidjela mi se i tako sam joj se javio. Mislio sam da mi neće odgovoriti, ali ipak je. Počeli smo se dopisivati i tako je zapravo započela naša priča – ispričao nam je Onur te dodao da su jednostavno kliknuli na prvu.

– Nakon dopisivanja, brzo smo prešli na videopozive i u tih šest mjeseci smo se neprestano čuli po nekoliko sati na dan. Sve dok nije u kolovozu došao u Hrvatsku – kaže Helena te dodaje da od prvog trena razgovaraju kao da se poznaju cijeli život iako komuniciraju isključivo na engleskom jeziku.

Kada je ljubav u pitanju, tu nema granica, dokazao je ovaj mladi par. Onur je zbog Helene odlučio doći u Pitomaču.

blank

– Nakon nekog vremena počeli smo planirati da dođem u Hrvatsku. Nakon što sam uspio dobiti vizu, došao sam drugi put u Hrvatsku koja je stvarno prekrasna zemlja s prekrasnim ljudima – kaže Onur. 

Odmah po dolasku u Hrvatsku, odnosno u Pitomaču, Onur je zaprosio Helenu, i to nakon odigrane utakmice na nogometnom turniru u Kladarama.

– Planirao sam ju zaprositi. Bili smo na utakmici u Kladarama i nakon utakmice sam ju zaručio. Još jednom sam ju zaprosio kad smo bili u svatovima i zaprosit ću ju još puno puta ako treba, iako smo vjenčani sada – kaže Onur te dodaje da tako voli stvarati predivne uspomene s Helenom.

– Primijetila sam da nešto planira i čak sam očekivala zaruke, ali nisam mislila da će to biti taj dan. U isto vrijeme bila sam i iznenađena, šokirana, ali presretna. Još bi mu sto puta rekla “da” kada bi me zaprosio – dodaje Helena. Nisu dugo čekali ni za ono konačno “da”, nakon desetak dana su se i vjenčali. 

Nakon svadbe u krugu obitelji u Pitomači, planiraju pravo veliko tursko vjenčanje. Kako nam objašnjava Onur, turska vjenčanja traju tri noći i bogata su tradicijom i običajima, plesom, pjesmom i hranom – baš onako kako viđamo u turskim serijama.

Iako su hrvatska i turska kultura različite po brojnim stvarima, njih dvoje pronalaze “zajednički jezik”. Dok se navikava na život u Hrvatskoj, Onur polako uči hrvatski jezik.

blank

– Znam neke osnove, ali dosta je težak, no prekrasan jezik. Nadam da ću ga naučiti što prije. Pomaže i što imamo dosta istih riječi kao što su džep, jorgan, jastuk, majmun, čekić.  Riječi kava i šećer mi samo drugačije izgovaramo – kaže Onur, koji se brzo uklopio u zajednicu. Između ostalog postao je i član županijskog drugoligaša Kladara te će na županijskim terenima pokazati svoje nogometne vještine koje je stekao u Turskoj. 

Ovaj mladi par planira ostati u Hrvatskoj i ovdje stvoriti obitelj, ali kako kažu “nikad ne znaš kuda će te život odvesti”.

– Imam osjećaj kao da se stvarno znamo cijeli život i stvarno uživamo i sretni smo. Ono što trenutno planiramo je vjenčanje sljedeće godine. Nadam se da će se u međuvremenu on zaposliti i jednostavno živjeti normalan život, stvoriti obitelj, dom – s osmijehom kaže Helena.

(www.icv.hr, ib)