Kulturno-umjetnička udruga Voćin sudjelovala na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, 56. Vinkovačkim jesenima

blank
Foto: KUU Voćin

Svake godine u jesen Vinkovci postanu velika pozornica tradicijske baštine. Ove godine na 56. Vinkovačke jeseni pozvana je Kulturno-umjetnička udruga Voćin kao predstavnik Virovitičko-podravske županije.

Program je započeo svečanim mimohodom na kojem je sudjelovalo 75 folklornih društava iz cijele Hrvatske. Ondje su Voćinčani, uz vodstvo svog voditelja Miroslava Šarića, prošetali ulicama Vinkovaca uz pjesmu voćinskog bećarca i kratkim tarabanom na središnjoj pozornici. Isti dan u večernjim satima na Državnoj smotri izvornog folklora nastupili su šetanim kolom, krivim kolom, poskakancem, staroslavonskim kolom, tarabanom i na kraju bećarcem. Riječima bećaraca najbolje su pokazali kako je to u voćinskom kraju: ”U Voćinu živjet je milina, vel’ka crkva, okolo planina!”

Inače, udruga je osnovana 2000. godine, od kada njeni članovi sakupljaju izvorne pjesme, plesove i druge običaje svoga kraja.  Zbog velikih ratnih stradanja tijekom stoljeća gotovo je nestala materijalna i nematerijalna baština, no ona se ponovno uspješno istražuje, oživljava i rekonstruira. Žene i djevojke oblače dvije varijante narodne nošnje, stariji i noviji tip, tzv. stojećica. U međuratnom razdoblju ta su se dva tipa nošnje nosila u isto vrijeme. Udruga vrijedno radi i na rekonstrukciji narodnog ruha pa se tako može vidjeti rekonstrukcija gunja i ženskih kožušaka izrađenih od ovčje vune i ukrašenih cvjetnim motivima i ogledalcima.

WhatsApp-Image-2021-09-20-at-12.48.32-4
Foto: KUU Voćin

Udruga ima brojne uspjehe na manifestacijama kao što je nagrada za najbolje nošeno ruho na Đakovačkim vezovima, Mladosti i ljepoti Slavonije, Starim Mikanovcima i Aurea festu u Požegi te na reviji ”Obnavljamo baštinu” u Trnjanima. Osim toga, aktivno sudjeluje na smotrama diljem Lijepe Naše, BiH te Mađarske, a posebno se mogu izdvojiti 49. Đakovački vezovi i Državna smotra izvornog folklora u Koprivnici 2016. godine.

Sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima je posebna čast i priznanje, a folkloraši iz Voćina su to opravdali nastupom i veselim raspoloženjem. Predstavljajući slavonske običaje brđanskog dijela Virovitičko-podravske županije prikazali su raznolikost i vrijednost baštine naših starih koju vrijedi čuvati i nikad joj se prestati diviti.

(www.icv.hr, adf; KUU Voćin)