SLOBODNO POSLIJEPODNE U “Brlićima” ove školske godine učenici nižih razreda matične škole idu samo u jednu smjenu

Krenula je nova školska godina, a s novom školskom godinom krenuli su i prvašići. Da bi djeca stekla radne navike te da bi razvili osobine potrebne za daljnji uspjeh, važna je sigurnost i ritam tih prvih dana. Kako bi im pružili što bolju i kvalitetniju nastavu, u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici po prvi puta učenici nižih razreda matične škole, imaju osiguran jednosmjenski rad.

– Ideja jednosmjenske nastave se rodila od kad sam došla raditi jer smatram da je takva nastava puno kvalitetnija. Djeca su puno odmornija, naučena na neki jutarnji ritam, što zbog čuvanja, što zbog predškolskog odgoja. Ovako, imaju  iskoristivo poslijepodne za izvanškolske aktivnosti. Roditeljima je sad jednostavnije sve organizirati, priuštiti djeci i izvannastavne aktivnosti koje su zbog smjenske nastave možda morale biti na čekanju –  kaže pedagoginja Nina Babić te dodaje kako su sa jednosmjenskim radom krenuli još prije tri godine, kada im je omogućeno korištenje produženog boravka.

-Tada se događalo da u dopodnevnim terminima bude vrlo malo djece u boravku, a u popodnevnom terminu puno više. Prvo smo krenuli sa prvim razredima, prošle godine smo uveli i prve i druge razrede, a ove godine, zahvaljujući dvjema učionicama u predmetnoj nastavi dobili smo kompletnu matičnu školu u jednosmjenskom radu – kaže pedagoginja Nina Babić te dodaje kako su i djeca i učiteljice vrlo zadovolji ovakvim načinom rada.

Pedagogica Nina Custom

Snježana Hađija, učiteljica koja je naučila brojne generacije čitati i pisati i koja se i nakon 40 godina obraduje svakom prvašiću kaže kako se jednosmjenski rad pokazao vrlo uspješnim. Ne samo za roditelje i djecu, već i učiteljice.

– Pokazalo se to dobrim iskustvom. Mi smo svi zajedno, i učitelji i roditelji, prijatelji djeteta i trebamo zajedno učiti i odgajati naše prvašiće. Snalaženje djeteta u prvom razredu osnovne škole vrlo je važno jer se upravo tada stječu radne navike i razvijaju se osobine koje su im potrebne za daljnji uspjeh u školovanju. Ovo sad su temelji koje djeca dobivaju i upravo naša škola radi na tome da doista svi učenici, već od prvog razreda dobiju mogućnost razvoja svih svojih sposobnosti. Kako bi im u tome pomogli, pozivamo roditelje na suradnju. Nadam se da će ovaj prvi tjedan proći uspješno, da će se djeca ohrabriti, a roditelji steći sigurnost i povjerenje u učiteljice koje su s njihovom djecom – kaže učiteljica Snježana Hađija.

Uciteljica Hadija Custom

S tim se i slaže mama đaka prvašića, Monika Jandrić, koja ističe kako joj je ovakav rad veliko olakšanje. Ovih prvih dana važno joj je da joj dijete ne ide samo kući kada je ona još na poslu.  

-Meni je super što mi je u jednosmjenskoj nastavi, jer radim stalno ujutro. I njemu je lakše jer je stekao naviku buditi se ujutro, budući da je išao u vrtić. Stvarno smo zadovoljni što je samo jedna smjena. Također će ići i u produženi boravak jer kao prvašić još nema puno nastave, a ja ću znati da je u dobrim rukama – kaže.

Monika Jandric mama Custom

Zadovoljstvo ne skriva ni ravnatelj škole Ivica Tomljanović koji se nada da će kroz par godina i svi učenici krenuti u jednosmjensku nastavu.

-Jednosmjenski rad je zapravo ideja da se pruži što bolja i kvalitetna nastava jer smo svi svjesni da dijete u jutarnjim satima dobro funkcionira, pogotovo ovi mlađi uzrasti razredne nastave. Na kraju krajeva mi smo imali tu prostornu mogućnost da u matičnoj školi ponudimo i da sva djeca razredne nastave idu ujutro u školu. Vjerojatno će se to s vremenom pokazati vrlo dobrim, a ujedno, to je jedan standard koji će se nametnuti u dogledno vrijeme- kaže ravnatelj Tomljanović te dodaje kako je grad Virovitica obećao da će izgraditi treću osnovnu školu kako bi i svim učenicima omogućio jednosmjensku nastavu.

ivica tomljanovic

– Taj projekt cjelodnevne nastave ili cjelodnevnog boravka djeteta u školi, koje će odraditi sve što treba, od ovog odgojnog-obrazovnog dijela pa do sportskih aktivnosti, ima za cilj osigurati djetetu da u poslijepodnevnim satima bude slobodno za ostale aktivnosti ili druženje sa roditeljima – za kraj ističe ravnatelj.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content