U Slatini obilježena 30. obljetnica oslobađanja slatinske vojarne

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu sa istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Slatinska je vojarna, tadašnja kasarna, bila prvi oslobođeni objekt JNA na prostoru od Osijeka i Koprivnice.

Povodom 30. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne jučer (četvrtak) su položeni upaljeni lampioni uz spomen ploču na nekadašnjoj prijavnici, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine.

U spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, lampione su položili zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klemant, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i pročelnik u Uredu gradonačelnika Krunoslav Šarabok, općinski vijećnik općine Sopje Mirko Jelinek, predstavnici gradskih i županijskih institucija, predstavnici Policijske postaje Slatina, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Slatine.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili pukovnik u mirovini i član Kriznog štaba obrane grada Slatine u Domovinskom ratu Vlado Međumurac, zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, složivši se u bitnome, da nije bilo velike hrabrosti i žrtve hrvatskih branitelja, ne bi bilo ni hrvatske države.

(www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content