DJEČJI VRTIĆ CVRČAK Kroz brigu o kukcima usmjeravaju djecu vrtićke dobi na brigu o okolišu

blank

Učenice zanimanja cvjećar s nastavnicom Kristinom Horvat Vargović iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica danas (srijeda) održale su radionicu izrade „hotela“ za kukce u Dječjem vrtiću Cvrčak.

Nastavnica je upoznala djecu o važnosti kukaca te o njihovoj ulozi u organskom vrtu. Organski vrtovi predstavljaju dom brojnim živim organizmima koji sudjeluju u prirodnim i biološkim procesima. Svaka vrsta kukaca ima svoju ulogu u prirodi, čime se održava prirodna ravnoteža i biološka raznolikost. Zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje kukaca. Alternativno je rješenje omogućavanje staništa korisnim kukcima kako bi se uspostavio i održao poželjni ekosustav, a to se može postići izradom hotela za kukce. Hotel za kukce omogućuje korisnim kukcima nesmetanu hibernaciju(zimski san) i priprema ih za novi proljetni ciklus. Posebno su važni korisni kukci koji smanjuju broj štetnika i bolesti, prirodni oprašivači koji povećavaju prinose te na taj način vraćaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost. Korisni kukci u vrtu su bubamare, soliterne pčele, osolike muhe, zlatooka, uholaže i druge vrste, stoga je nastavnica za djecu pripremila i entomološku kutiju te nekoliko slikovnica i knjiga o kukcima koje su djeca sa zanimanjem gledala i proučavala.

IMG 32111f7f182a7a9685dc57b36035f716 V

Nakon male škole o korisnim kukcima i uputa kako izgraditi hotel, malene ruke prionule su poslu kako bi što prije izgradili hotel za svoje nove prijatelje u vrtu. U drvene kutije vrtićarci su umetali razni prirodni materijal koji su pripremili sa svojim roditeljima i tetama. Pripremili su stare cigle, drvene grane, slamu, kore drveta, komušine, kocenice, češere, suhu travu i lišće jer što su materijali raznolikiji, to će privući više različitih kukaca u hotel. U usmjeravanju postupka popunjavanja hotela pomogle su im učenice Marlena Kovač i Josipa Ribić. Gotovi hotel vrtićarci će zajedno sa svojim odgajateljicama postaviti u vrt kako bi se u njega mogli nastaniti novi stanari.

Cilj ove suradnje je prenošenje znanja i ideja mlađim generacijama, suradničko učenje, razvijanje kreativnosti, mašte, vizualne percepcije i radne sposobnosti, kao i poticanje djece na timski rad, zajedništvo i osjećaj odgovornosti te razvijanje motorike, usavršavanje preciznosti i točnosti u radu. Stjecanje saznanja o osnovnim ekološkim pojmovima, kao i usmjeravanje djece vrtićke dobi na brigu o okolišu.

(www.icv.hr, khv)

IMG af0b227db1d84c2b262b740d616bbd79 V