FOTO U Voćinu se tradicionalno održava Voćinska kestenijada

Već tradicionalno u Voćinu se u listopadu održava Voćinska kestenijada. Ove godine, u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Voćin, a pod pokroviteljstvom Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, program 12. Voćinske kestenijade započeo je jučer (subota) a nastavlja se i danas.

Čast da otvore Kestenijadu pripala je Lovačkim udrugama iz VPŽ koje su se natjecale u pripremi slavonskog čobanca, pikantnog jušnog jela koje se spravlja od nekoliko vrsta mesa, a kojeg u našim krajevima nazivaju različitim imenima, poput gulaša, kako za to vele u dijelovima koji su naseljeniji mađarskim življem i paprikaša, kako ga nazivaju u Virovitici.
Natjecanje je trajalo točno 4 sata, a nakon toga svi nazočni mogli su uživati u mirisu i okusu odličnog jela spravljenog rukama pravih majstora lovaca.

Ipak, trebalo je odlučiti i o pobjedniku što prosudbenoj komisiji nije bilo nimalo lako. No, bilo kako bilo, pobjednička titula je pripala Lovačkoj udruzi “Zec” iz Četekovca, ispred Ugostiteljstva Repić, domaćina udruge “Jelen” iz Voćina, “Vepar” iz Slatine, “Suhopolje” iz Suhopolja, “Jelen” iz Jankovca i “Sokol” iz Čađavice. Kompletna priprema čobanca bila je potkrijepljena tamburaškim notama tamburaškog sastava “Kontra” iz Feričanaca, a potom i popularnog tamburaškog sastava “Fijaker” iz Osijeka.

Večernji sati pripali su rokerima jer na pozornicu u natkrivenom prostoru izišli su članovi benda “Opća opasnost” koji su doprinijeli da podno Papuka odzvanjaju verse i note pjesama, “Jednom kad noć”, “Tri rijeke”, “Ruski rulet” i ostalim uspješnicama ovih popularnih rokera iz Županje.

Naravno, u centru pozornosti bilo je kestenje, a mirisom pečenog kestena kojeg su pripremili vrijedni kestenjari iz Voćina nitko nije mogao odoliti. Nekome je pečeni kesten bio predjelo, nekom desert, a nekom i glavno jelo jer bilo ga je u izobilju, jer ipak je to…kestenijada. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content