Autolakirer Davor Kratofil iz Virovitice dobitnik priznanja za 25 godina rada: Važno je dobro odraditi posao, a cijene što više približiti klijentima

Autolakirer Davor Kratofil iz Virovitice, vlasnik autolimarskog obrta Kratofil, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za 25 godina rada. Davor Kratofil se ovim obrtom počeo baviti kod poznatog autolakirera Marijana Bobanovića i od njega je stekao dobro iskustvo i važne smjernice u daljnjem obavljanju tog nimalo laganog posla. Nakon povratka iz Domovinskog rata, u kojemu je sudjelovao kao pripadnik 81. gardijske bojne, odlučio je otvoriti svoj autolimarski obrt i uspio je u tome. Njegova tajna uspjeha u radu je da je klijent uvijek na prvom mjestu.

– Uvijek sam se toga držao i nisam pogriješio. Važno je dobro napraviti posao, a cijene, koliko god je to moguće, približiti mušteriji. Možda se na taj način ne može obogatiti, ali se može steći povjerenje kupca, odnosno mušterije i naravno, steći „dobar glas“, što je vrlo važno u svim uslužnim djelatnostima, pa tako i našoj – smatra Davor Kratofil, koji u svom autolimarskom obrtu ima tri zaposlena djelatnika, a svoje znanje i iskustvo prenosi i na učenike iz Industrijsko-obrtničke škole u Virovitici.

Biti strpljiv, imati iskustvo i željeti ga prenijeti na mlade naraštaje – Davor zna koliko je to važno svim učenicima koji se školuju za to zvanje. Svoje znanje i iskustvo prenio je i na sina Enija, koji je sada i sam već vrlo iskusan obrtnik.

– Ne znam trebam li zbog toga biti sretan ili zabrinut jer ovo je „kruh sa sedam kora“, a Enio se školovao za komercijalista. No, tko zna, možda će mu ta škola pomoći za bavljenje obrtom. Kako god, ja sam ovdje, ostajem do kraja, a možda jednog dana i proširim djelatnost – napomenuo je Davor koji će ove godine napuniti 52 godine.
Stariji Virovitičani zasigurno ga se sjećaju kao klinca koji je izrazito volio mopede i motocikle.

PRATITI TRENDOVE

– Mislim da su me mopedi, a kasnije i motocikli i automobili potakli na bavljenje ovim poslom. Razni popravci, dotjerivanja i sama vožnja stvorili su u meni ljubav i naviku da se brinem o motornim ljubimcima. Istina, svoj radni put započeo sam kao vozač u jednom poduzeću, ali ta je karijera kratko trajala, nisam se u tome nalazio. Ovo je posao koji volim i koji ću raditi dok god me zdravlje bude služilo – siguran je ovaj obrtnik, koji kaže kako s razvojem i modernizacijom automobila i oni moraju stalno držati korak.

– Nije više dovoljno uzeti čekić u ruke, nego treba dosta učiti i pratiti trendove, tim više što se unazad nekoliko godina dosta automobila radi od plastike. Stalna edukacija vrijedi za cijelu našu branšu, kako za autolakirere i limare, tako i za automehaničare i autoelektričare. Važno je da se držimo skupa, jer pojedinačna iskustva su i više nego korisna. Tu su naravno i razni seminari, internet i sve ostalo što bi nas moglo podučiti da pariramo sličnoj branši u razvijenijim zemljama. Mislim da u tome i uspijevamo – ocjenjuje naš sugovornik, koji je vrlo cijenjen u Virovitici, a i šire.

Vrijeme najbolje pokazuje kako su dobri majstori potrebniji no ikada. Njihov rad pritom je najbolja reklama, a zadovoljna mušterija nagrada za trud.

– Moj osobni stav je: budi pošten prema klijentu, kvalitetno odradi posao, a tek onda sve ostalo. Tako sam započeo, tako radim sada, a tako ću raditi i ubuduće, jer nema ništa ljepše i bolje od zadovoljnih mušterija. Svi znamo koliko nam znači kvaliteta i sigurnost naših motornih ljubimaca – zaključio je nagrađeni obrtnik Davor Kratofil.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content