Autolakirer Davor Kratofil iz Virovitice dobitnik priznanja za 25 godina rada: Važno je dobro odraditi posao, a cijene što više približiti klijentima

- PROMO -

Autolakirer Davor Kratofil iz Virovitice, vlasnik autolimarskog obrta Kratofil, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za 25 godina rada. Davor Kratofil se ovim obrtom počeo baviti kod poznatog autolakirera Marijana Bobanovića i od njega je stekao dobro iskustvo i važne smjernice u daljnjem obavljanju tog nimalo laganog posla. Nakon povratka iz Domovinskog rata, u kojemu je sudjelovao kao pripadnik 81. gardijske bojne, odlučio je otvoriti svoj autolimarski obrt i uspio je u tome. Njegova tajna uspjeha u radu je da je klijent uvijek na prvom mjestu.

– Uvijek sam se toga držao i nisam pogriješio. Važno je dobro napraviti posao, a cijene, koliko god je to moguće, približiti mušteriji. Možda se na taj način ne može obogatiti, ali se može steći povjerenje kupca, odnosno mušterije i naravno, steći „dobar glas“, što je vrlo važno u svim uslužnim djelatnostima, pa tako i našoj – smatra Davor Kratofil, koji u svom autolimarskom obrtu ima tri zaposlena djelatnika, a svoje znanje i iskustvo prenosi i na učenike iz Industrijsko-obrtničke škole u Virovitici.

Biti strpljiv, imati iskustvo i željeti ga prenijeti na mlade naraštaje – Davor zna koliko je to važno svim učenicima koji se školuju za to zvanje. Svoje znanje i iskustvo prenio je i na sina Enija, koji je sada i sam već vrlo iskusan obrtnik.

– Ne znam trebam li zbog toga biti sretan ili zabrinut jer ovo je „kruh sa sedam kora“, a Enio se školovao za komercijalista. No, tko zna, možda će mu ta škola pomoći za bavljenje obrtom. Kako god, ja sam ovdje, ostajem do kraja, a možda jednog dana i proširim djelatnost – napomenuo je Davor koji će ove godine napuniti 52 godine.
Stariji Virovitičani zasigurno ga se sjećaju kao klinca koji je izrazito volio mopede i motocikle.

PRATITI TRENDOVE

– Mislim da su me mopedi, a kasnije i motocikli i automobili potakli na bavljenje ovim poslom. Razni popravci, dotjerivanja i sama vožnja stvorili su u meni ljubav i naviku da se brinem o motornim ljubimcima. Istina, svoj radni put započeo sam kao vozač u jednom poduzeću, ali ta je karijera kratko trajala, nisam se u tome nalazio. Ovo je posao koji volim i koji ću raditi dok god me zdravlje bude služilo – siguran je ovaj obrtnik, koji kaže kako s razvojem i modernizacijom automobila i oni moraju stalno držati korak.

– Nije više dovoljno uzeti čekić u ruke, nego treba dosta učiti i pratiti trendove, tim više što se unazad nekoliko godina dosta automobila radi od plastike. Stalna edukacija vrijedi za cijelu našu branšu, kako za autolakirere i limare, tako i za automehaničare i autoelektričare. Važno je da se držimo skupa, jer pojedinačna iskustva su i više nego korisna. Tu su naravno i razni seminari, internet i sve ostalo što bi nas moglo podučiti da pariramo sličnoj branši u razvijenijim zemljama. Mislim da u tome i uspijevamo – ocjenjuje naš sugovornik, koji je vrlo cijenjen u Virovitici, a i šire.

Vrijeme najbolje pokazuje kako su dobri majstori potrebniji no ikada. Njihov rad pritom je najbolja reklama, a zadovoljna mušterija nagrada za trud.

– Moj osobni stav je: budi pošten prema klijentu, kvalitetno odradi posao, a tek onda sve ostalo. Tako sam započeo, tako radim sada, a tako ću raditi i ubuduće, jer nema ništa ljepše i bolje od zadovoljnih mušterija. Svi znamo koliko nam znači kvaliteta i sigurnost naših motornih ljubimaca – zaključio je nagrađeni obrtnik Davor Kratofil.

(www.icv.hr, bs)

Povezane vijesti

Skip to content