MJESEC HRVATSKE KNJIGE Na književnom susretu Virovitičani upoznali vješticu Gilu i intrigantni svijet “Mladenke kostonoge”

Povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, jučer (ponedjeljak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održan je književni susret s nagrađivanim zadarskim književnikom Želimirom Perišem. Publika, osim što je mogla nešto više saznati o Periševom opusu, se upoznala i s njegovim romanom “Mladenka kostonoga”, koji je osvojio književnu nagradu tportala za najbolji roman u 2020. godini.

– Mjesec hrvatske knjige nastavljamo sa ovom, recimo to tako, bajkom za odrasle, mada je ona puno više od toga. Želimir Periš je po formalnom obrazovanju IT-jevac, po neformalnom se bavi književnošću i piše otkad zna za sebe. Piše pjesme, drame, priče, romane, blogove, stvara društvene igre. Dobitnik je brojnih nagrada, slično kao i najbolji urednik u Hrvatskoj, kako mu tepaju mediji, Kruno Lokotar, koji je večeras također s nama – nakon pozdrava okupljenima rekao je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robertz Fritz te nadodao kako je zahvalan Želimiru Perišu što je napisao tako ludu, promišljenu i dirljivu knjigu.

Z50_3569

Urednik Kruno Lokotar preuzeo je riječ te kroz razgovor s autorom publiku proveo kroz njegovo stvaralaštvo, teme koje odabire za svoja djela i nezaboravne likove kojima udahne život. Zanimljiva tema i lik koji se pamti i ostavlja neizbrisiv trag u čitatelju je i vještica Gila, glavni lik romana “Mladenka kostonoga” kojeg K. Lokotar naziva romanom svih romana i žanrom svih žanrova.

– Vrlo je teško umalo reći na taj način da je pogrešno što je Robert rekao, da se radi o bajci za odrasle. Ja mislim, što ne znači da sam u pravu, ključ “Mladenke kostonoge” je upravo to što je svako njezino poglavlje pisano u drugom duhu, drugom stilu, svako poglavlje se osvrće na drugu tradiciju i, ako ti u početku nije jasno o čemu se radi, što ideš dalje sve se više slaže i uvlači te u sebe. Na koncu, kad se sklopi priča čitatelj dobiva jednu apsolutno nevjerojatnu priču koja kreće od nekog tko jedva ima šanse za život i bilo kakav utjecaj na život, a završava sa velikom carskom zavjerom o, ni manje ni više, padu Habsburgovaca – biografiju vještice Gile, ali i roman, opisao je njegov urednik te dodao kako je “Mladenka kostonoga” također i knjiga o 19-stoljetnom povijesti nasilja nad ženom.

Z50_3575

Autor Želimir Periš otkrio je kako je pisanje romana trajalo četiri godine, te iako su istraživanja bila opsežna pisanje romana o vještici Gili je bilo zadovoljstvo.

– Slažući ovaj roman, razmišljao sam o prosječnom čitatelju koji gleda serije, ne čita. To je bila moja publika kojoj sam se htio obratiti, pa u taj roman koji se bavi teškim povijesnim temama i koji ponekad zadire u načine pisanja Petra Zoranića sam htio prezentirati dinamiku i žar današnjih serija. Očekivali bi da je to suprotno, a zapravo se može spojiti. Tako je nastala ova debela knjiga na koju sam veoma ponosan i koja jedva stane na ovaj stalak – kroz smijeh je zaključio autor te izrazio i svoje oduševljenje naslovnicom knjige koja je napravljena od tekstila s utisnutim uzorkom.

– Taj tekstil “pamti” svakog svog čitatelja. Oni ostavljaju mrlje, što sigurno knjižničari ne vole ali to je divno, svatko kome ova knjiga dođe u ruke ostavi nešto na njoj i ona na taj način skuplja iskustva svih tih ljudi – zaključio je Želimir Periš.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content