MJESEC HRVATSKE KNJIGE Uzbudljiv literarni mjesec za posjetitelje pod motom “Ajmo hrvati se s knjigom!“

Već 26. godinu zaredom u knjižnicama diljem Hrvatske se u periodu između 15. listopada i 15. studenog održava manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Tijekom tih mjesec dana kroz raznovrsne programe intenzivno se nastoji govoriti o važnosti čitanja i uključiti građane, pogotovo one najmlađe, u čitalačku zajednicu. Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica također će pod službenim motom „Ajmo hrvati se s knjigom!“, svojim Virovitičanima svih uzrasta ponuditi niz događanja, aktivnosti i sadržaja u tom periodu, pa i duže.

– Ove godine se u Mjesec hrvatske knjige uvodimo nešto ranije nego što on formalno počinje, točnije, počeli smo već ovog tjedna. Manifestaciju smo otvorili besplatnim upisom u knjižnicu za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, a tjedan nakon završetka Mjeseca hrvatske knjige besplatno ćemo upisivati i učenike od 5. do 8. razreda – objasnio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz koji se nada kako će u programu ove manifestacije svi ljubitelji pisane riječi, sadašnji i oni budući, zasigurno pronaći nešto za sebe.

U sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige posjetitelje virovitičke knjižnice 25. listopada očekuje i jedan poseban događaj – Dan gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Kako objašnjava R. Fritz, Dan knjižnice će se obilježiti i više nego sadržajno.

– U dopodnevnim satima ćemo predstaviti potpuno digitaliziran Virovitički list. Ove godine smo digitalizirali brojeve od 1954. do 1992. godine. Prethodno je to učinjeno s izdanjima od 1993. do 2014. godine. Sva ta 62 godišta, od 1953. do 2014., su sada digitalizirana i na našim Internet stranicama, 2702 broja i preko 35 tisuća stranica koje su potpuno pretražive, nisu samo fotografije. Isti dan, s početkom u 18 sati, imat ćemo i književnu večer s književnicom Ivanom Šojat, odnosno predstavljanje knjige „Štajga ili put u maglu“ i njenog kompletnog književnog stvaralaštva.

Tome će prethoditi izbor najčitatelja ove tekuće godine. Čitatelje smo „podijelili“ u osam kategorija te smo i pripremili prigodne poklone. Dan naše knjižnice je također i dan kada „zaboravljamo“ zakasninu tako da ćemo nešto ranije obavijestiti sve naše korisnike, dužnike i one koji to nisu, da imamo akciju nenaplaćivanja zakasnine – kroz osmijeh govori ravnatelj te dodaje kako smatra kako bi se manifestacije poput Mjeseca hrvatske knjige, iako su dobro prihvaćene među publikom, trebale održavati svaki mjesec kako bi privlačile nove čitatelje.

– Mi kao knjižničari se moramo „hrvati“ s raznoraznim utjecajima kako bi mlade „dobili“ u knjižnicu, ne samo kroz ovaj mjesec, već kroz cijelu godinu. Odrasli su već formirani čitatelji, za njih postoje već uhodana događanja i predstavljanja, oni čitaju. Međutim, djecu treba dovesti u knjižnicu uz vjeru da će oni u tom okruženju knjigu i čitanje početi doživljavati kao nešto svakodnevno i da ćemo na taj način odgojiti nove čitatelje. To je posao 12 mjeseci u godini, a u ovih mjesec dana je još više potencirano, kako bi kao knjižnica bili još više vidljivi i prepoznatljivi. Vrijeme je to u kojem je knjižnica svakako punija i odaziv je dobar, te se nadamo da će tako biti i ove godine – zaključuje Robert Fritz.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content