Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Lukač, načelnik Bukvić: Povijest smo već ispisali, nastavljamo s realizacijom velikih projekata

U Društvenom domu u Gornjem Bazju, povodom Dana općine Lukač i njezinog zaštitnika svetog Luke, danas (ponedjeljak) je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Svečanu sjednicu, kojoj su nazočili saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović Jurić, načelnik Policijske postaje Virovitica Davor Solić, te vijećnici Općine Lukač, predstavnici mjesnih odbora i udruga s područja općine, nakon intoniranja himne Republike Hrvatske i minute šutnje za sve poginule branitelje, otvorio je prigodnim obraćanjem predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Živković.

-Sve vas srdačno pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u našu općinu. U proteklom periodu donosili smo odluke za dobrobit svih naših mještana, a siguran sam da će tako biti i u narednom periodu. Želim se ovim putem zahvaliti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lukač na čelu s načelnikom Đurom Bukvićem, prije svega, na odličnoj suradnji. Isto tako, želim se zahvaliti na svesrdnoj pomoći svima onima koji su pomogli u realizaciji naših projekata. Našem župniku Mariju Mesiću čestitam na obljetnici 260 godina postojanja Župe i 250 godina od izgradnje župne crkve u Lukaču, kao i svim dobitnicima Općinskih priznanja na predanom radu, a svim mještankama i mještanima od srca čestitam Dan općine i blagdan svetog Luke – rekao je T. Živković.

MG 7457

Načelnik Đuro Bukvić govorio je o brojnim i uspješno realiziranim projektima u proteklom periodu.

-Prije svega, ponovno se moram prisjetiti našeg kapitalnog projekta, izgradnje i opremanja Dječjeg vrtića “Bubamara” u vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Mislim da je to ujedno i najbolji potez općine od njenog osnutka. Dječji vrtić je pun i radi punim kapacitetom, a već smo primili i predbilježbe za iduću godinu. Svakako moram istaknuti projekt izgradnje i opremanja društvenog doma u Budrovcu Lukačkom (2,5 milijuna kuna), uređenje i opremanje društvenih i vatrogasnih domova u naseljima Brezik, Turanovac, Terezino Polje, Dugo Selo Lukačko i Rit (3,5 milijuna kuna), zatim uređenje i opremanje sportskih domova u naseljima Kapela Dvor, Turanovac, Lukač, Dugo Selo Lukačko, Terezino Polje i Gornje Bazje (10 milijuna kuna) te izgradnju nogostupa u Lukaču i Kapeli Dvoru (3 milijuna kuna), ali i sanaciju te izgradnju makadamskih poljskih puteva u dužini od 10 kilometara (3 milijuna kuna) – rekao je Đ. Bukvić.

‘Dotaknuo’ se načelnik i “čiste petice” iz transparentnosti Općinskog Proračuna već petu godinu zaredom, te naglasio brigu o svim žiteljima – umirovljenicima u ‘vidu’ isplate božićnica i uskrsnica, roditeljima i djeci u ‘vidu’ sufinanciranja vrtića i predškole, kao i novčane stipendije za čak petnaest stipendista, od kojih je osam novih. Spomenuo je i nekoliko bitnih projekata koji su u planu Općine Lukač za razdoblje 2021. – 2025. Poseban je naglasak na izgradnji društvenog doma u Lukaču s popratnim sadržajem ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna.

MG 7501

-Izgradnja društvenog doma u Lukaču jedna je od naših najvećih investicija u budućem periodu. Očekujemo da će taj projekt proći na natječaju, a ukoliko i ne bude, pokrenut ćemo ga vlastitim sredstvima i nadam se započeti već u proljeće 2022. godine. Sve ono što smo planirali i sve ono što smo obećali na lokalnim izborima, ne samo da ćemo ispuniti, nego čak i nadograditi s novim projektima – zaključio je načelnik Đuro Bukvić.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin naglasio je važnost brze ceste Zagreb – Bjelovar – Virovitica, projekta koji predstavlja ‘žilu kucavicu’ daljnjeg gospodarskog razvoja.

-Puno toga napravljeno je u proteklom periodu. Općina Lukač zaista ima perspektivu i vjerujem da će ju s načelnikom Bukvićem u potpunosti iskoristiti. Što se tiče projekata, uz sve već nabrojano, mislim da se tu brza cesta Zagreb – Bjelovar – Virovitica nameće kao ‘majka svih projekata’, cesta koja ‘život znači’. Kad bude gotova cijela dionica, ta će cesta prolaziti i kroz općinu Lukač. Većina mladih tako neće morati živjeti u Zagrebu, jer će svakog dana moći putovati na posao. Omogućit će mladima da se vrate u svoju općinu, u kojoj će moći živjeti puno zdravije i kvalitetnije nego u nekim većim gradovima. To su samo neke od prednosti brze ceste koja će u konačnici doprinijeti velikom razvoju općine Lukač, grada Virovitice i cijelog ovog kraja – rekao je, između ostalog, Ivica Kirin te čestitao žiteljima općine Lukač njihov Dan i blagdan svetog Luke.

MG 7522

Čestitkama se pridružio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuvši kako je općina Lukač mjesto u kojemu svi kao zajednica doprinose gospodarskom, kulturnom i društvenom razvoju – jednom riječju, općina ‘za primjer’.

-Dan općine uvijek je prilika da se prisjetimo svega onoga što se napravilo u proteklom razdoblju. Općina Lukač napravila je puno toga i sigurno napredovala u svim sferama društvenog i javnog života, komunalne infrastrukture, gospodarstva i može biti primjer, ne samo općinama na području naše županije, nego sigurno i općinama na području cijele Hrvatske. Vesele me svi ovi projekti koji ‘idu na ruku’ djeci, školarcima, poduzetnicima, umirovljenicima… Sve ovo samo je pokazatelj da se svakom projektu pristupa s posebnom pažnjom, da svi ti projekti ‘život znače’ na području općine Lukač i da sve ono što se radi, da se radi za ostanak i opstanak ljudi ne samo ovdje, već i na području cijele Virovitičko-podravske županije. Županija će uvijek biti na raspolaganju koliko može u okviru svoje domene i vjerujte da znamo za svaki vaš projekt i da se veselimo svakom vašem uspjehu – rekao je Igor Andrović i dodao kako se ‘punom parom’ radi na zajedničkom projektu izgradnje nove zgrade Doma zdravlja koja će, kad bude gotova, doprinijeti još boljem i kvalitetnijem liječenju svih žitelja općine, ali i boljim uvjetima u radu liječnika.

MG 7547

Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je kako je lijepo slušati o brojnim projektima koji su provedeni ili su u fazi provedbe na području ove općine.

-Općinski je načelnik vrlo agilan i ažuran, a njegovo je stvaralaštvo prepoznato. Mi ćemo i dalje budno pratiti, raditi i pomagati u razvoju i napretku općine Lukač, u kojoj je u proteklom periodu odrađeno toliko projekata da ih je ‘teško’ sve i nabrojati. I problem aglomeracije sigurno ćemo riješiti u narednom periodu. Zajedništvo u radu i stvaralaštvu krasi sve nas i lijepo je vidjeti sav taj trud načelnika Bukvića, vijećnika općine Lukač i svih predsjednika mjesnih odbora koji doprinose u planiranju i prijedlozima kako bi unaprijedili životni standard. Svima čestitam dan vaše općine Lukač i blagdan svetog Luke, a svima vama koji ćete primiti nagrade želim da i dalje budete perjanica stvaralaštva, rada i da vam to bude poticaj za daljnji napredak – zaključio je Josip Đakić.

MG 7593

Na samom kraju svečane sjednice, riječi ohrabrenja uputio je župnik Mario Mesić, kojemu je uručena i Zlatna plaketa Općine Lukač povodom 260 godina postojanja Župe svetog Luke Evanđelista u Lukaču i 250 godina od izgradnje Župne crkve.

Sve dobitnike Općinskih zahvalnica i plaketa možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, ts, ib, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content