SVJETSKI DAN UČITELJA Ostavljate neizbrisiv trag u svakoj novoj generaciji

U spomen na 5. listopada 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja (prvi međunarodni dokument koji je ukazivao na važnost uloge onih koji čiji poziv i zanimanje je obrazovanje), UNESCO je 1994. godine taj datum proglasio Svjetskim danom učitelja. Time je, u čast svih prosvjetnih radnika, uspostavljen novi praznik.

Pod motom „Učitelji u srcu oporavka obrazovanja“, kako na svjetskoj razini, tako se i u Republici Hrvatskoj obilježava ovogodišnja proslava, čiji cilj je usredotočiti se na potporu odgojno-obrazovnim radnicima, kako bi pridonosili procesu oporavka, alki i otpornosti sustava na sve sljedeće krize.

Iako pandemija koronavirusa nije poštedjela niti zaobišla nikoga, učiteljska profesija gotovo preko noći doživjela je ogromne promjene. U ovim turbulentnim vremenima, u kojima živimo gotovo dvije godine, osim roditelja, obrazovni radnici bili su na „prvoj liniji“ pomaganja našim najmlađima. Akademski život u novoj stvarnosti, koju je činilo praćenje nastave na daljinu i nemogućnost fizičkog kontakta, ponekad je bio težak i zahtjevan, ali ono što nije izostalo bio je trud kako bi djeca zadržala privid normalnog života i nastavila svoje obrazovanje i radne obaveze.

Upravo te geste potpore i podrške najveći su saveznik u savladavanju i onih najtežih prepreka, bilo u izvanrednim vremenima bilo u „normalnom“ životu.

Od najranije dobi, pa kroz školovanje odgojitelji i odgojiteljice i učitelji i učiteljice su oni koji ostavljaju neizbrisiv trag i služe kao motivacija za odabir životnog puta, onog plemenitog, poput vlastitog kojeg svjedoče svaki radni dan.

Stoga na današnji dan, s poštovanjem i zahvalnošću, skidamo kapu vama koji imate jedno od najodgovornijih i najzahtjevnijih zvanja današnjice te s velikom pažnjom i ljubavi oblikujete umove, stavove i razmišljanja brojnih generacija.  

Poštovani odgojitelji, učitelji, nastavnici, profesori i stručni suradnici, sretan vam 5. listopad, Svjetski dan učitelja.

(www.icv.hr, ea)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content