Kava ima brojne pogodnosti za zdravlje, a ove četiri ako je pijete ujutro

Osobe koje dan započinju šalicom kave na to gledaju kao na nužnost, a ne kao dio zdravog doručka. Kako se ispostavilo, ta šalica zapravo je puna pogodnosti te može smanjiti rizik od čitavog niza bolesti, kao i pojačati snagu našeg mozga, kako piše Real Simple, a prenosi Večernji

Esencijalni vitamini i minerali

Kava se smatra superhranom jer je puna esencijalnih vitamina i minerala poput riboflavina, pantotenske kiseline i magnezija, kao i bioaktivnih spojeva koji sprječavaju bolesti. Klorogenske kiseline su skupina polifenola prisutnih u kavi koji imaju antioksidativne učinke, a pokazalo se da pomažu u smanjenju upale.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka

Redovita konzumacija kave povezana je s prevencijom teških bolesti. Jedno istraživanje pokazalo je da pijenje tri do pet šalica dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Druga studija časopisa American Heart Association pokazala je da je ispijanje više od šalice kave dnevno povezano s 25 posto manjim rizikom od moždanog udara kod žena. Nekoliko studija je također pokazalo da unos kave može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, poput raka debelog crijeva, prostate, endometrija i raka jetre.

Poboljšava zdravlje mozga

Kava je prirodni stimulans koji aktivira naš središnji živčani sustav, čineći da se osjećamo manje umorno, a istovremeno poboljšava našu sposobnost koncentracije, fokusiranja i brzog reagiranja. I ne samo to, kava je korisna i za naše dugoročno zdravlje mozga. Jedna studija je pokazala da je ispijanje tri do pet šalica kave dnevno u srednjoj dobi povezano sa 65 posto smanjenim rizikom od demencije i Alzheimera u kasnoj dobi.

Pomaže u jačanju metabolizma

Kao prirodni stimulans, kava je i pojačivač metabolizma. Kava ne samo da pomaže tijelu sagorijevati masnoće, već kao diuretik održava vašu probavu u pokretu. Jedno istraživanje pokazalo je da samo jedna šalica kave povećava brzinu metabolizma sudionika u mirovanju, kao i potrošnju energije i sagorijevanje masti za energiju.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content