„Nasmijane suze“ zavičajne autorice Drage Vranješ Vargović probudile emocije brojnoj virovitičkoj publici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

Jučer (petak) je u prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održan još jedan književni susret u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, obogaćen mnoštvom emocija izazvanih „Nasmijanim suzama“ zavičajne autorice Drage Vranješ Vargović. Na samom početku publiku je pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz ne skrivajući zadovoljstvo brojem okupljenih kao i time da upravo Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica ima priliku ugostiti donedavnu sugrađanku Dragu Vranješ Vargović koja je odgojila brojne generacije kroz svoj učiteljski rad.

Kroz čitanje biografije ove osebujne autorice, publika je upoznata s njezinim radom i životom kao i pjesničkim djelom koji je nagrađivan brojnim nagradama. No, ono što autorica ističe kao najveću vrijednost tijekom svoga života jesu ljudi koje je sretala, a koji su često spominjani u njezinim pjesmama. Između ostalih, virovitički glumci Goran Koši i Snježana Lančić uveličali su ovaj događaj prisjećanjem životnih situacija provedenih s Dragom Vranješ Vargović i čitanjem njezinih pjesama što je izazvalo mnoštvo emocija pa je tako rijetko tko u publici uspio ostati ravnodušan na „Nasmijane suze“.

20211105 190351

– Ovo je isključivo bila moja želja da objavim pjesme po svom izboru, a koje su nastajale godinama, od 1973. pa sve do danas. Zbirka je podijeljena u tri ciklusa od čega se u prvom dijelu nalaze pejzažne pjesme koje govore o Podravini za koju sam ja strašno vezana. Zatim slijede intimističke, ljubavne pjesme i pjesme posvećene mojoj djeci, a zadnji dio predstavljaju uglazbljene pjesme koje su predstavljene u Pitomači na glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja – rekla je Draga Vranješ Vargović te dodala kako joj je iznimno zadovoljstvo predstaviti zbirku upravo u Virovitici u kojoj je živjela, odgojila brojne generacije, otišla u mirovinu i doživjela puno lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka.

Do sada je objavila „Megle“ zbirku poezije na kajkavskom dijalektu, „Kikica“ i „Pužodrom“ priče za djecu, uvrštena je u Hrvatsku književnu enciklopediju Hrvatski leksikografski zavod Miroslav Krleža, a piše i pjesme za festival Podravine i Podravlja Pitomača na kojemu je izvedeno desetak njezinih pjesama te je upravo kao jednu od važnijih nagrada izdvojila nagradu za najbolji tekst Festivala Podravine i Podravlja za pjesmu „Zlatni snovi“ u izvedbi Blanke Došen koju je mnogobrojna virovitička publika imala priliku čuti na samom kraju susreta.

Emociju Drage Vranješ Vargović osjetila je i proživjela publika kroz slušanje njezine poezije pa autorica zaključuje – “moje su suze uvijek nasmijane i tako mora biti, a vi ćete se mnogi pronaći u tome jer nema nikakve razlike između mene i vas samo ja pišem, a vi ne!”.

(www.icv.hr, iv, Foto: I. Vidas)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content