Okrugli stol o uvođenju eura u Hrvatsku: Do sada vođene debate o izgledu i dizajnu kovanice, ali ne i o ekonomskim i pravnim izazovima

Na Pravnom fakultetu Osijek danas (srijeda) je održan okrugli stol “Uvođenje eura u Hrvatsku: zajednička valuta, zajednička budućnost” na kojem su istaknuti predavači predstavili pravne i ekonomske implikacije uvođenja eura, problematiku vanjskotrgovinske razmjene nakon ulaska u eurozonu, prednosti i nedostatke uvođenja eura te izazove s njima će se Hrvatska susresti uvođenjem eura.

-Ideja o organizaciji okruglog stola došla je zajednički od Pravnog fakulteta i Zaklade Hanns-Seidel-Stiftung. Obzirom da čujemo razne debate u javnosti vezane uz uvođenje eura, te se debate baziraju na populističke izjave. Puno je prostora u medijima dobio izgled i sam dizajn kovanice eura. O pravnim, političkim i ekonomskim pitanjima imamo dojam da se malo raspravlja, a posebice se malo raspravlja s mladima – rekla je za Radio Osijek prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Pravnog fakulteta Osijek, Dunja Duić.

O ulasku Republike Hrvatske u eurozonu i benefitima uvođenja eura govorio je viceguverner Hrvatske narodne banke, Mihael Faulend.

– Koristi koje će hrvatsko gospodarstvo pa i građani uživati od eura, ne samo što su težinom veliki i brojni nego imaju trajni karakter. Oni nisu prisutni samo u godini uvođenja eura, nego i u svakoj godini nakon uvođenja eura. Jedna velika dobrobit jest ukidanje valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa i treća, isto tako ne zanemariva korist, s obzirom na našu trgovinsku integriranost sa eurozonom, važnost turizma za hrvatsku ekonomiju su transakcijski troškovi. Onog trenutka kad uvedemo euro, više neće biti potrebno mijenjati eure u kune ili kune u eure – objasnio je viceguverner HNB-a, Faulend.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content