Područje Virovitičko-podravske županije vodeće u Hrvatskoj po uzgoju industrijske konoplje: Vodeći dvojac dolazi iz Gradine i Lozana

Prema pisanju portala Agroklub na području Virovitičko-podravske županije četiri su tvrtke/poljoprivredna gospodarstva koje su među deset vodećih hrvatskih proizvođača industrijske konoplje. Prvih deset uzgajivača uzgaja je na 845 ha i tako čine 40 posto ukupne proizvodnje u sustavu potpora.

Prva dva dolaze iz Virovitičko-podravske županije – sa 192 ha Moira d.o.o. iz Gradine, a sa 108 ha Dam d.o.o. iz Lozana na području općine Špišić Bukovice. Slijedi ih Mirko Števinović iz Jasenovca u Sisačko-moslavačkoj županiji s 92 hektra. Na četvrtom mjestu je Proxima Herbs d.o.o. iz Gradine s 91 hektarom, dok je na 8. mjestu Snježana Mareković s 55 hektara površine pod industrijskom konopljom.

Inače, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sustavu potpora prošle je godine industrijsku konoplju uzgajalo 158 poljoprivrednih gospodarstava na 2046 hektara. U odnosu na 2019. proizvodnja je u laganom padu. Naime, tada ju je na 2476 ha uzgajalo 180 poljoprivrednih gospodarstava.

(agroklub.com, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content