Stigli rezultati nagradnog natječaja “Mirko Jirsak”: Stjepanu Crniću prvo mjesto i nagrada u iznosu tisuću kuna

U sklopu manifestacije “Dani Mirka Jirsaka”, Ogranak Matice hrvatske Slatina raspisao je krajem kolovoza ove godine 2. natječaj za najbolju kratku socijalnu priču. Rok za slanje radova bio je 1. listopada do kada je na adresu slatinskog Ogranak Matice hrvatske pristiglo njih 15.

Pristigle radove potom je vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu: Damir Balković, Marica Kesić, Snježana Tot i Danijel Vilček pod predsjedanjem predsjednice Marije Pepelko, a u svom su se radu posebno osvrnuli na sadržajne i izrazne značajke tekstova. Ocjene su usklađene online suradnjom, uz koordinatoricu Natječaja Zoricu Varga, predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Slatini koja je jučer svim sudionicima Natječaja “Mirko Jirsak” elektronskim putem poslala izvješće Povjerenstva.

Razlog tomu je nemogućnost organizacije tradicionalnog uručenja nagrada uslijed situacije s koronavirusom, a koje se održava svake godine u sklopu manifestacije “Dani Mirka Jirsaka” u studenome, u mjesecu književnikova rođenja. U svojoj je zahvali istaknula:

– Hvala Vam što ste svojim pričama obogatili Dane našega zavičajnika, ali i sve nas koji smo ih pročitali i koji će ih čitati.

-Zbog pandemije koronavirusa nismo u mogućnosti organizirati susret s Vama, ali nadam se da ćemo to ostvariti kada dođu sretniji dani. U pripremi je i knjiga Mirko Jirsak i Slatina u kojoj se nalaze prošlogodišnje priče. Nadam se da ćemo tada zajedno s Vama podijeliti radost njezina izlaska – poručila im je, uz srdačan pozdrav, predsjednica Ogranka MH u Slatini Zorica Varga, te podsjetila kako održavanjem Jirsakovih dana obogaćujemo kulturnu baštinu grada, dajemo mu ljepotu i puninu, a našem pjesniku i prozaiku rođenom pod okriljem slatinskog neba stvaramo počasno mjesto i trajan spomenik u srcima Slatinčana i poštovatelja njegove zavičajne riječi.

Nagrada koja nosi naziv “Mirko Jirsak” u spomen na književnika, pjesnika slavonske ravnice, pedagoga, novinara i slatinskog zavičajnika dodjeljuje se u novčanim iznosima za tri najbolja rada.

Prvu nagradu u vrijednosti od 1.000 kuna osvojio je s 25 bodova Stjepan Crnić iz Zagreba (Zaporka: Tratinčica) za priču imena Maramica.

Druga nagrada od 500 kuna pripala je Tomislavi Šovagović također iz Zagreba (Zaporka: Mikolin kraj) za naslov Čokoladna predstava koji je osvojio 24 boda.

Treća nagrada vrijedna 300 kuna otišla je u ruke autorice Vesne Munđa s londonskom adresom u Velikoj Britaniji (Zaporka: sl.zg.lndn) za rad imena Maškare, a kojemu su pripala 23 boda.

U sklopu izvješća Povjerenstva o kratkim pričama za Natječaj “Mirko Jirsak” 2021. u nastavku pogledajte kome su pripale pohvale za poseban dar kao i zahvale za sudjelovanje uz osvrt na pristigle priče predsjednice Povjerenstva Marije Pepelko.

Pohvala uz poseban dar:

Naslov: Ostala je suzdržana – 22 boda
Autorica: Slavica Sarkotić, Lekenik
Zaporka: Za J

Naslov: Propali dvor – 21 bod
Autori: Anita i Denis Peričić, Varaždin
Zaporka: A.D.

Naslov: U dugim jesenskim večerima – 21 bod
Autor: Dražen Čižek, Slatina
Zaporka: TO TATA

Naslov: Zabuna – 21 bod
Autor: Natalija Bajer, Lukač
Zaporka: Struna

Naslov: Na Badnjak – 21 bod
Autor: Nada Vukašinović, Donja Zelina
Zaporka: Eva 2015

Posebna pohvala:

Organizacijski odbor za obilježavanje Dana Mirka Jirsaka 2021. posebno pohvaljuje priču Povjerenik hrvatskog književnika Olivera Jukića za izvrsnost u oslikavanju poslijeratne zbilje na našim prostorima te njegovanju hrvatske jezične baštine.

Zahvala:

Naslov: U raljama pijanstva – 20 bodova
Autor: Ivo Mijatović, Gradište kraj Županje
Zaporka: Svoga tijela gospodar

Naslov: Jer je došlo na red – 18 bodova
Autor: Željko Funda, Varaždin
Zaporka: Ipak

Naslov: Kradljivac po groblju – 17 bodova
Autor: Nikica Banić, Inđija, Republika Srbija
Zaporka: Nick

Naslov: Slavonija i dom u srcu su mom – 17 bodova
Autor: Marija Kenjerić, Čađavica
Zaporka: Tu sam

Naslov: Tamburaška – 17 bodova
Autor: Tomislav Ribić, Varaždin
Zaporka: Tamburaška

Naslov: Moj rodni kraj, Lovrakov zavičaj – 17 bodova
Autorica: Željka Pavošević, Osijek
Zaporka: Ivan

Osvrt predsjednice Povjerenstva Marije Pepelko na priče pristigle na Natječaj “Mirko Jirsak” 2021. prenosimo u cijelosti:

“Unatoč jačanju pandemije koronavirusa i ove je godine tijekom Mjeseca hrvatske knjige u Godini čitanja, na poticajni natječaj povodom Jirsakovih dana, iz domovine i inozemstva u spomen na književnika, pjesnika slavonske ravnice, pedagoga, novinara i slatinskog zavičajnika Mirka Jirsaka pristiglo petnaest kratkih socijalnih priča na hrvatskom jeziku, tematski vezanih za Slavoniju, njezine ljude, događaje i kulturnu baštinu.

Priče su tematski različite, dirljive, poučne, sjetne, mnoge snažne, osobne i proživljene ili maštovito napisane. Zasigurno će biti čitatelja koji će u njima uživati, suze zadržavati, gdjekad se nasmiješiti, zatim ponovo rastužiti nad teškim ljudskim sudbinama. Tužne su mnoge od ovih priča – životne, svakodnevne, obične, u raljama pijanstva zarobljene, društvenom stvarnošću i nepravdom nadahnute… Struje u njima tambure, sjećanja na rodni kraj ili zavičaj, propale dvore, čokoladnu predstavu, maramicu, na groblja kao posljednja okupljališta i počivališta, na Slavoniju i dom u srcu mom…

Neke nas vraćaju u djetinjstvo, poput prvonagrađene Maramice, koja nas poznatom ulicom vodi do obale Dunava ili pak u Mikolin kraj i sjećanje na dolazak Fabijana Šovagovića u rodne Ladimirevce, koji bijaše svečanost za selo. U raskošno šarenilo siromašnih slavonskih ormara uvodi nas priča Maškare u kojoj dječica radosno nahrupe u skromnu, ali omiljenu nam kuću naših siromašnih i uvijek dobro raspoloženih prijatelja i susjeda, noseći pod rukom hrpe zgužvane odjeće iz mamina ormara. Za pohvalu je i Ona koja je ostala suzdržana iako je sve u njoj vrištalo, ali ona je samo otvarala usta bez glasa kao riba na suhom. Uz ove pomalo nostalgične zapise posebnu nagradu zaslužuje Povjerenik, iako nije Baretićev i nije osmi na otoku Trećiću, ali prepoznatljiv je u svakoj sredini iz vremena kad se na novinskoj naslovnici mogla pročitati kratka uvodna notica o financijskoj suverenosti države popraćena fotografijom na kojoj su ministar financija i predsjednik Vlade nazdravljali netom postignutom dogovoru koji je u konačnici trebao rezultirati odlaskom valute bivše države u ropotarnicu povijesti… Kad smo se, osim za demokraciju, odlučili i za tržišnu ekonomiju. Da bi poduzeća funkcionirala u takvoj konstelaciji, mi ih moramo privatizirati. Ne može više poduzeće biti svačije i ničije, a ozbiljno poslovati na tržištu. Toga nema!

Teško je biti objektivan književni kritičar ondje gdje život piše romane ili priče. Imaju dušu i milinu čak i one čiji autori ne poznaju ili ne poštuju jezična pravila. Ima u nekima jezično-stilskog nesklada, nedosljednosti, ponegdje grafičke neujednačenosti, nelogičnosti, narativnih slabosti. Neki su naslovi neprikladni, neke je teško razumjeti, ali još teže bijaše sve to proživjeti.

Hvala svim autoricama i autorima za odaziv na Natječaj “Mirko Jirsak” kojim je Ogranak Matice hrvatske i ove godine započeo proslavu Jirsakovih dana i obogatio nas kratkim pričama pod maštovitim i znakovitim zaporkama, napisanim na našem lijepom hrvatskom jeziku ili izvornom šokačkom divanu, s elementima žargona, lokalizama i ponekom psovkom, uz manje ili više jezično-stilskih propusta koji nisu zasjenili izvorni autorski doživljaj i snagu izričaja”

(www.icv.hr, adf, MH Ogranak Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content