Stožer uvodi novu odluku u vezi s prelaskom državne granice zbog pojave nove varijante virusa

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 5460 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 75 osoba.  Zbog većeg priljeva oboljelih od COVID-19 zdravstveni sustav je preopterećen, a u Europi raste i zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa koji se širi iz Južne Afrike. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529. Znanstvenici NICD-a objavili su da se radi o varijanti COVIDA s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih, piše Večernji.hr.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da u odnosu na prošli tjedan imamo porast novih slučajeva od 10 posto. Prema incidenciji smo na 23. mjestu među zemljama EU. Od 37 preminulih starijih od 80 i više, 92 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom. Od 34 osoba na respiratoru, 26 osoba nije cijepljeno niti jednom dozom. 

– Stožer će donijeti posebnu odluku u vezi s prelaskom državne granice s obzirom na pojavu nove varijante virusa. Nova varijanta ima potencijal biti zaraznija – kazao je Davor Božinović.

– U našoj odluci navest ćemo zemlje iz kojih će biti ili zabranjen dolazak ili ljudi koji dolaze, a recimo da su hrvatski državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu uz obvezu testiranja. Odluka se odnosi za dolaske iz Južne Afrike, Bocvane, Svatini, Lesoto, Namibije, Zimbabvea i Hong Konga – kazao je.  

Božinović je rekao da se razgovara o promjenama što se tiče Covid-potvrda.

– Europska komisija predlaže da Covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze se još ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet – rekao je Božinović.

– Osoba koja je preboljela Covid i cijepljena je mogla je dobiti potvrdu. Ako je netko prebolio i dvaput se cijepio, izdaje se potvrda na godinu dana. Ne znam kakav će biti tekst EU pravila – kazao je Capak na pitanje što s ljudima koji su preboljeli i cijepili se. 

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

– Trebalo je dodati sigurnosnu mjeru. Izmjenama i dopunama su se nastojali dodati drugi elementi. U ovom trenutku je zakon u e-savjetovanju. Stiglo je više od 400 prigovora i pitanja, nakon toga će se sve analizirati i tek nakon toga ćemo to moći komentirati – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

ECDC karta

Božinović je kazao da postoji i prijedlog da će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. 

– Države će same donositi odluke. Mi znamo iz iskustva nošenja s ovom epidemijom da je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu – kazao je Božinović. 

Nova varijanta koronavirusa

– Pojavilo se nekoliko slučajeva. Ima više od 30 različitih mutacija i velika je zabrinutost te se pripremaju sastanci na razini WHO-a. Veliki broj mutacija može utjecati na uspješnost cijepljenja i to treba sada maksimalno brzo ispitati. Za sada što je dobro, nema puno dokazanih slučajeva izvan Afrike, a niti u samoj Africi. Sada veći dio svijeta ne zna više od ovoga što sam rekla – kazala je Alemka Markotić.

– Ima veliki broj mutacija što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati veći potencijal širenja i pitanje je kako će se širiti jer tamo je u Africi 10 posto procijepljenosti – kazao je Capak.

– Svi iščekujemo informacije, a najbolja mjera je da zabranimo stranim državljanima iz tih zemalja ulazak, a našim građanima omogućimo karantenu od 14 dana – dodao je Capak. 

COVID potvrde

O inicijativi ministra Fuchsa da se odmah dopusti odlazak na posao djelatnicima u obrazovnom sustavu nakon što prime prvi dozu, a ne da čekaju 21 dan, Capak je rekao da se još o tome razgovara. 

– Inicijativa je došla od strane ministra Fuchsa HZJZ-u i na Stožer. Mi smo o tome razgovarali. Ako bi se takva odluka donijela za obrazovanju, trebala bi se donijeti i za ostale. Ovdje u ovom slučaju je ulazak u zatvorene kolektive. O tome se razgovara. Epidemiološki to ne bi trebalo biti prvi dan nakon cijepljenja – kazao je Capak. 

– Testiranje apsolutno podržavamo. Preboljenje, testiranje, cijepljenje, time možemo pokazati sigurnost, ne apsolutnu. Sada upotrebljavamo ono što imamo. Covid potvrde štite poglavito one koji se bune protiv njih. To je velika nepravda. Da smo svi cijepljeni, ne bismo trebali dokazivati svoju zdravstvenu sigurnost – kazao je Beroš. 

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content