Sveta Kata, snijeg na vrata? Donosimo vremensku prognozu za dane pred nama: Čekaju nas minusi, kiša, ali i moguće sniježne pahulje

Jutros smo se probudili uz zimske temperature zraka. Na Bilogori smo mjerili -0,4°C, Virovitici -3°C i Slatini -3,6°C. Pri tlu su se temperature zraka mjestimice spuštale do -6°C.

Oni zimogrozni neka se tješe da je u bližoj prošlosti bilo puno hladnije. Najhladniji dan tijekom studenog na području Virovitice imali smo na današnji dan 1988. godine, kada se mjerilo „ledenih“ -18,5°C. Službena mjerenja u bazi DHMZ-a postoje od 1951. godine.
 

Današnji dan (srijeda) će obilježiti suho i stabilno vrijeme. Sunčanih razdoblja neće nedostajati. Tijekom četvrtka očekujemo postupno gomilanja oblaka sa zapada, ipak zadržat će se suho. Temperature zraka bez promjene, jutarnje oko -3°C, a dnevne oko 5°C. Vjetar slab do umjeren sjevernih smjerova. Tijekom jutra očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu, a zbog niskih temperatura zraka moguća je poledica.

Sam blagdan Svete Katarine (Svete Kate) se obilježava sutra, 25. studenog, a on prema pučkom kalendaru obilježava posljednji dani jeseni i dolazak zime. Meteorološka izreka koja spominje Svetu Katarinu, veže se uz snijeg, jer zapravo u ovo doba dolazi do znatnog pogoršanja vremena te zahlađenja.

Donosi li nam Sveta Kata snijeg na vrata?

Snijeg će do kraja tjedna padati u većem dijelu zapadnih, sjevernih, ali i središnjih predjela Europe. Što se tiče Hrvatske, snježne pahuljice također dolaze. U gorskim predjelima osobito na području Gorskog kotara i Like očekuje se i snježni pokrivač.

Od petka očekujemo nestabilno i promjenjivo vrijeme uz oborine, koje će ponegdje biti obilnije (10-30mm). Dani vikenda, ali i početak novog radnog tjedna obilježit će turbulentno vrijeme. Oborine u obliku kiše, susnježice i snijega. Vjetar sjevernih, južnih pa opet sjevernih smjerova.

Temperature zraka će biti najviše tijekom nedjelje, zatim u padu. Snježni pokrivač najizgledniji je na području Papuka (iznad 500 metara nadmorske visine). Snijeg ili susnježicu očekujemo ponegdje i u nižim predjelima Virovitičko-podravske županije osobito tijekom ponedjeljka, ali bez formiranja snježnog pokrivača. Možda ćemo u prosincu imati više sreće.

Jutarnje temperature zraka očekujemo od -3°C do 3°C, najviše dnevne od 3°C do 11°C ili koji stupanj više tijekom nedjelje. Vjetar će s južnih smjerova tijekom subote i nedjelje, naglo tijekom ponedjeljka okretati na sjeverne uz pad temperature zraka. Tijekom jutra i večeri također se ne može isključiti mogućnost mjestimične magle ili sumaglice.

Tijekom utorka i srijede očekujemo kratkotrajnu stabilizaciju prije sve izglednije nove promjene vremena.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content