Testirali se zbog šire primjene COVID potvrda: Jučer skoro 900 pozitivnih, bez znakova bolesti

U ponedjeljak, dan uoči uvođenja COVID potvrda kao dokaz za odlazak na posao, otkriveno je gotovo 900 osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva. Od ukupno 37.682 evidentiranih antigenskim testiranjem u posljednja 24 sata njih čak 892 je pozitivno bez znakova bolesti COVID-19.

– Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge COVID potvrda u kontroli širenja pandemije. U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mjere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širili zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj obitelji i drugim prigodama, što dovoljno govori o razmjeru epidemiološke štete koju smo prevenirali među našim građanima u samo jednom danu – izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, piše 24 sata.

Struka procjenjuje da je, dodaje, neposredno spriječena zaraza u ovom slučaju kod gotovo 2000 osoba, a indirektno kudikamo više.

– Bazični reprodukcijski indeks iznosi 5 kod delta varijante, što znači da jedan zaraženi delta varijantom može zaraziti pet osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest. Na sreću, više od 60% odraslog stanovništva je cijepljeno, a jedan dio je prebolio, pa možemo zaključiti da bi jedan pozitivni zarazio najmanje dvije osobe, što bi značilo da smo spriječili zarazu 1784 osobe pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa, odnosno izolacije – pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Iz Ministarstva zdravstva naglašavaju da brzi testovi detektiraju osobe koje imaju višu koncentraciju virusa i time su efikasni širitelji zaraze, zbog čega ih je važno na vrijeme izolirati iz radne okoline. Nadalje, ponovna testiranja osiguravaju da i oni koji su kod jednog testiranja lažno negativni, kod sljedećeg testiranja ipak zaprime pozitivan rezultat. Vezano uz dvojbu koja se javlja u javnom prostoru da i cijepljeni mogu prenositi zarazu, znanstveni dokazi jasno potvrđuju da cijepljene osobe imaju znatno manju koncentraciju virusa u sluznici nosa te time znatno rjeđe mogu zaraziti nego necijepljeni, razviti teže oblike bolesti te preminuti. I sve to uz jedan uvjet, i cijepljeni i necijepljeni jednako se moraju pridržavati epidemioloških mjera – nositi masku, prati ruke i držati fizički razmak.

– Nažalost realnost pokazuje da u 21. stoljeću postoje ljudi koji ne vjeruju znanosti, već vjeruju glasinama. Zbog njih moramo prilagođavati sustav, ljudske i materijalne resurse te odvojiti dragocjeno vrijeme koje smo mogli posvetiti pacijentima kojima je to nužno. COVID potvrde su ključan alat u zaštiti zdravlja i života naših građana, a posebice našeg zdravstvenog sustava. Cilj nam je smanjiti opterećenje bolničkog sustava kako bismo zadržali što veći opseg zdravstvenih usluga i dostupnost zdravstvene zaštite necovid bolesnicima. Ponovno apeliram na sve necijepljene da se cijepe – poručio je Beroš priopćenjem. 

(24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content