U Osijeku obilježena 25. obljetnica ulaska Hrvatske u Vijeće Europe: Uspostavljeni prvi kontakti s ciljem zaustavljanja rata i uspostave mira

Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je panel rasprava u povodu 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Vijeće Europe na kojoj su sudjelovali dr. Mate Granić (ministar vanjskih poslova od 1993. do 2000.), Andrea Metelko- Zgombić (državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova) te Vladimir Matek (prvi hrvatski veleposlanik pri Vijeću Europe od 1996. do 2000.).

– Prije 25 godina Hrvatska je odabrala europski put, koji je put mira, stabilnosti, demokracije, vladavine prava, poštivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, što je okrunjeno punopravnim članstvom u Europskoj uniji 2013. godine. Hrvatska se morala izboriti za svoju samostalnost i međunarodno priznanje. Godine 1992. uspostavili smo prve kontakte s Vijećem Europe, ali tada nam je cilj bio zaustavljanje rata i mir- naglasio je bivši potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je i bio potpisnik pristupnice Vijeću Europe, 6. studenog 1996. godine.

Prema riječima državne tajnice za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreje Metelko-Zgombić, tribina je prigoda za prisjećanje na ulazak u tu najstariju europsku irganizaciju.

– Vijeće Europe pomoglo je Hrvatskoj uskladiti standarde s europskima, oni potiču vladavinu prava i demokraciju, što nam je omogućilo i ulazak u Europsku uniju- rekla je državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić istaknuvši kako vrsni hrvatski stručnjaci svojim znanjem pridonose uspjehu i radu Vijeća Europe čija je glavna tajnica nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

– Naravno da uvijek može puno bolje, pa i kada je funkcioniranje pravosuđa u pitanju- istaknuo je dekan Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević, dodavši kako tomu svjedoči i relativno velik broj tužbi na Europskom sudu za ljudska prava kao instituciji Vijeća Europe.

Okupljenima se na panel raspravi obratio osječki gradonačelnik Ivan Radić rekavši kako je Hrvatska odabrala svoj europski put prije 25 godina pristupivši Vijeću Europe.

– Međutim, ja vam neću govoriti o važnosti Vijeća Europe budući da ovdje imamo uvažene goste koji su stručnjaci iz toga područja, a uvaženi gospodin Granić i gospodin Matek svjedoci su tih vremena. Kao gradonačelnik četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj, želim iskoristiti ovu priliku i reći nekoliko riječi o Osijeku kao gradu koji je od svoga nastanka dio Europe u kulturnom, gospodarskom i svakom drugom pogledu. U Osijeku žive predstavnici 22 etničke manjine, i ponosimo se činjenicom da je Osijek oduvijek bio multietničan i multikulturalan grad. Osijek ima i 14 gradova prijatelja iz 13 zemalja, a prva povelja prijateljstva potpisana je davne 1973. godine što jasno dokazuje da je važnost djelovanja na međunarodnoj razini odavno utkana u rad gradske uprave. Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju 2013. godine Osijek koristi sve alate koji su dostupni kako bi poboljšao kvalitetu života svojih građana, ponajviše korištenje EU fondova gdje smo već nekoliko godina predvodnici po udjelu povučenih sredstava. Gradovi su pokretači rasta, sjedišta tvrtki, sveučilišta i znanstvenih institucija. U njima su koncentrirana radna mjesta, inovacije, kreativnost i kultura i u tome se kontekstu gradovi sve više osnažuju kako bi obranili svoje interese u okviru globalnih planova. U tom kontekstu možemo onda isto tako zaključiti da su naši studenti, gospodarstvenici, umjetnici, udruge civilnog društva, najbolji gradski diplomati koji promiču Osijek u svom djelovanju- istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content