Udruga SOS Virovitica obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas (četvrtak) u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Udruga SOS Virovitica je ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održala javnu akciju na kojoj su građanima podijelili informativno-edukativni materijal o problemu nasilja nad ženama.

Ovaj dan obilježava se od 25. studenog 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda u znak sjećanja na nasilnu smrt tri sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator. Sestre su postale simbol feminističkoga otpora i međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama.

– U znak obilježavanja Međunarodnog dana nasilja nad ženama organizirali smo javnu akciju podjele informativnih materijala kako bismo osvijestili građane da je nasilje aktualno i da se događa u susjedstvu iako ga neki ne žele prijaviti – kaže Marina Stubičar iz Udruge SOS Virovitica.

– Prema nekim istraživanjima 99 posto građana neće prijaviti nasilje u susjednom stanu, dok će 90 posto građana podnijeti prijavu policiji ako čuju pojačanu glazbu, što je zapravo jako tužna i tamna brojka – dodaje.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, privatnost, dostojanstvo, slobodu izbora i drugo), događa se u raznim aspektima od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Godišnje je tako u Hrvatskoj ubijeno 22 do 45 žena, a počinitelji su većinom njihovi sadašnji ili bivši partneri.

Cilj javne akcije bilo je senzibiliziranje i informiranje javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Tijekom akcije građani su mogli dobiti informacije o načinu prijave svakog oblika nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti za pomoć i podršku.

20211125_101445

– Važno je kontinuirano raditi na senzibilizaciji građana kako bi osvijestili da niti za jedno nasilje nikada i ni u kojem slučaju nema opravdanja. Naša građanska odgovornost je prijaviti nasilje za koje znamo da se događa. Posebno je važno raditi na izgradnji stavova mladih o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja bez obzira u kojem obliku ili segmentu društva se ono događalo – ističe Marina S.

– Nasilje se događa svakodnevno oko nas. Svaka druga žena je žrtva nekog nasilja i zbog toga se naša udruga već 21 godinu bavi područjem ljudskih prava i nudimo besplatnu pravnu i psihološku pomoć za sve – dodaje.

Svoju podršku kroz sudjelovanje dali su i predstavnici Policijske uprave virovitičko-podravske, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te Županijski tim za prevenciju suzbijanja obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama početak je svjetske inicijative “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content