Akcijom “Poštujte i naš znak” u Virovitici obilježen Svjetski dan osoba s invaliditetom

Zajedničkom akcijom “Poštujte i naš znak” policijski službenici Postaje prometne policije i članovi Udruge osoba s invaliditetom Virovitica u subotu, 4. prosinca obilježili su Svjetski dan osoba s invaliditetom. U sklopu akcije obišli su parkirna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom čime su htjeli senzibilizirati sugrađane za teškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom kretanja gradom, a ujedno su policijski službenici provjerili automobile parkirane na mjestima za osobe s invaliditetom, imaju li potrebnu dokumentaciju za parkiranje na spomenutim mjestima.

– Za razliku od prošle godine kada je zabilježen 201 prekršaj parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom, do prije neki dan, u ovoj godini, zabilježeno je 206 takvih prekršaja. Što znači da je ove godine prekršaja više. Inače novčana sankcija za takav prekršaj, kao i za zloupotrebu oznake za parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom je 700 kuna – objasnio je Dario Gazibara, službenik za prometnu preventivu iz Postaje prometne policije Virovitica.

Ovu akciju, UOSI Virovitica i policija provode nekoliko godina. 

– Cilj nam je podići svijest naših sugrađana, da se ne parkiraju na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom. Prevelik broj vozača voli parkirati na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom, posebice pred robnim centrima, jer se nalaze odmah do ulaza. Uz parkiranje najveći su nam problemi arhitektonske barijere, kao što su stepenice i rubnici uz kolnik, koje se teško mogu svladati ako ste u kolicima – ističe predsjednik UOSI-ja Damir Brkić.

Prilikom obilaska parkirnih mjesta u centru grada na praktičnom primjeru mogli smo vidjeti kako je jedan od članova Udruge Miro Jezerčić morao, uz dosta umješnosti i napora, svladati rubnik uz cestu vozeći se kolicima.

(www.icv.hr, mš; foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content