FOTO U Voćinu održano 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, kao i dvanaest puta prije, i ove je godine organizirala Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, te obilježavanje 30. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991. godine.

Veliki broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik ”U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi PBDM predvodio je koncelebrirano misno slavlje.

U pokorničko-molitvenoj procesiji bili su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Igor Pavković te predstavnici gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života, kao i mnogi hodočasnici.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, na kojemu su nazočili visoki predstavnici državne i lokalne vlasti.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način od strane četničkog agresora pobijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili: ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, te izaslanik predsjednika RH umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković. Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Dejan Ilić

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, zatim su vijence položili: izaslanik predsjednika RH general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić i saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić zajedno sa izaslanikom ministra obrane Brankom Hrgom, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Siniša Knežević, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave predvođeni virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade stožernim brigadirom Josipom Čarnijem. Nakon njih su upaljene lampione položili hodočasnici.

Ovo, 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content