Grad Osijek ovogodišnji dobitnik nagrade “Eco city” za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika

Grad Osijek dobitnik je nagrade “Eco city” za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika koju u zajedničkoj akciji izbora najboljih gradova dodjeljuju Hanza Media, portal Gradonačelnik.hr i Agencija Apsolon. Nagradu je u utorak preuzeo gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ističući kako je to priznanje građanima Osijeka.

– Ovo je prije svega nagrada građanima Osijeka, bez kojih ne bi bilo projekata koji su nas preporučili za ovu nagradu. Ovo nam je vjetar u leđa da i dalje nastojimo naš prelijepi grad zadržati zelenim i predati ga takvog generacijama koje dolaze- izjavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić preuzimajući nagradu “Eco city” iz ruku ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

IMG-48baba48dda826f133acf63984a06b7e-V-CustomUlazak u završnicu ovoga izbora Osijek je, među ostalim, zaslužio ostvarenom dostupnošću spremnika za odvajanje otpada svim kućanstvima na području grada. Osječani na kućnome pragu odvajaju plastiku, metal, biootpad, papir i staklo, a na raspolaganju su im i tri reciklažna dvorišta, izgradnja četvrtog upravo je završena. Jedini u Hrvatskoj u okviru javnoga prijevoza mogu birati između električnih automobila i bicikala, a upravno moderniziraju tramvajsku infrastrukturu i nabavljaju nove niskopodne autobuse i tramvaje. Kada je u pitanju povlačenje novca iz fondova Europske unije za projekte energetske učinkovitosti, Osijek je dosad proveo 21 projekt s najvećim udjelom energetske obnove škola i vrtića. Na području Osijeka nalazi se 57,5 kilometara biciklističkih staza, a 95 posto javne rasvjete zadovoljava kriterije energetske učinkovitosti.

Uz Osijek, u završnicu natjecanja za nagradu Eco City od 27 prijavljenih gradova ušli su i gradovi Šibenik i Poreč.

IMG-4d0beae163a44513b53e96df42ab1c6d-V-CustomU panelu “Održivi gradovi” koji je uslijedio nakon dodjele nagrada, sudjelovali su, uz moderatora pomoćnika glavnog urednika Jutarnjeg lista Marka Biočinu, član Uprave i glavni direktor za tehniku u Telemachu Nenad Šibar te ovogodišnji dobitnici nagrada Smart city i Eco city – pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predstavnik Grada Krka Igor Hrast, te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

(osijek031, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content