JEDNI ZA DRUGE: Predsjednica Udruge „Jaglac“ iz Orahovice Đurđa Šimatović i voditeljica programskih aktivnosti Lidija Stojković o radu Udruge te ovogodišnjim aktivnostima i projektima

Udruga „Jaglac“ osnovana je 2002. godine i djeluje na području grada Orahovice te općina Čačinci, Zdenci i Crnac. Udruga ima 165 članova, od toga 51 osoba s invaliditetom. Udruga se bavi unapređenjem kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, te djeluje u korist izjednačavanja njihovih mogućnosti kroz stvaranje uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Da su vrlo aktivni i da provode razne zanimljive i nadasve korisne projekte i aktivnosti, u emisiji „Jedni za druge“ ICV radija otkrile su predsjednica Udruge Đurđa Šimatović i voditeljica programskih aktivnosti Lidija Stojković.

Povod ovog razgovara, između ostalog, bile su i njihove aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (4. prosinca) i Međunarodnog dana volontera (5. prosinca).

– I ove godine obilježili smo Međunarodni dan osoba s invaliditetom, doduše zbog pandemije koronovirusa nešto drugačije nego inače, ali smo ipak uspjeli pokazati kroz naše programe javnosti što naši korisnici rade te što sve znaju i mogu. Tim povodom održali smo u Virovitici okrugli stol na kojemu smo predstavili projekt „Nauči me i uspjet ću“. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a njegova provedba traje od 27. travnja 2020. do 27. travnja 2022. godine.

Partneri na projektu su nam različiti sudionici, s područja tri županije (VPŽ, PSŽ, OBŽ): Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, „MI“ udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju Požega, Centar za socijalnu skrb Slatina, Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina, te suradnik na projektu Centar za socijalnu skrb Požega. Zahvaljujući njemu omogućuje se dostupnost i širenje socijalne usluge u zajednici za 55 osoba s invaliditetom, osnažuje 45 članova obitelji, jačaju kapaciteti 17 stručnjaka i stvaraju uvjeti za razvoj, unaprjeđenje i podizanje kvalitete socijalne usluge u zajednici. Projekt doprinosi zapošljavanju, suradnji i planiranju socijalnih usluga te prevenciji institucionalizacije – istaknula je Đ. Šimatović.

STJECANJE STRUČNIH I POSLOVNIH SPOSOBNOSTI

Novi projekt na kojemu rade je „Društveno poduzetništvo Udruge Jaglac“, program koji razvijaju već duži niz godina. Tim programom želi se razviti održivi poslovni model društvenog poduzetništva koji će osigurati platformu za rad i zapošljavanje teško zapošljivih skupina, posebice osoba s invaliditetom. Na taj će se način, osim unaprjeđenja kvalitete života korisnika i zajednice, dodatno pridonijeti održivosti rada udruge, te osnaživanju razvoja i stabilnosti kapaciteta udruge. Projekt koji su nazvali „Društveno poduzetništvo Udruge Jaglac“ potpisan je 3. studenoga, vrijednost mu je milijun i 25 tisuća kuna, financiran je sredstvima Europske unije i planira zapošljavanje 5 osoba iz ranjive skupine i uređenje prostora u svrhu krojačke radionice. Kao osnovne ciljeve projekta ističe stjecanje stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina o društvenom poduzetništvu zaposlenika i nezaposlenih u udruzi.

– Planiramo započeti poslovanje prema društveno-poduzetničkim principima, povećati vidljivost društvenog poduzetništva na području naše županije. Krajnji rezultat projekta je zapošljavanje pet pripadnika ranjivih skupina za rad u krojačkoj radionici, opremanje prostora radionice te izrada web stranice. Udruga „Jaglac“ imat će krojačku radionicu i proizvode koje ćemo moći prodavati. Svi naši proizvodi bit će reklamirani na našoj internetskoj i Facebook stranici. Svi zainteresirani će moći kupiti naše proizvode i pridonijeti dodatnom razvoju ovog projekta. Jako se radujemo ovom projektu. Već smo imali radionice, krojačku i drvnu, u kojima su korisnici sudjelovali i osjećali se korisnima. Imali smo i javne radove gdje smo također zapošljavali naše korisnike, tako da su neki od njih već imali priliku raditi. Mi smo kao Udruga nositelji ovog projekta, partner je obrt Compound Effect iz Osijeka, a projekt će trajati 21 mjesec. Očekujemo kako ćemo u tom vremenu imati pravog poduzetnika u Udruzi „Jaglac“ koja će tako svojim radom financijski pokrivati svoje aktivnosti, a ono što je najvažnije da pripadnici ove ranjive skupine imaju priliku raditi i razvijati svoje vještine – istaknula je Đ. Šimatović.

UDRUGA PROVODI ČETIRI STARTEŠKA PROGRAMA

Kao koordinatorica programskih aktivnosti Udruge „Jaglac“ Lidija Stojković istaknula da Udruga provodi četiri strateška programa.

– Upravo ta naša četiri strateška programa (Program inkluzije i prevencije institucionalizacije kroz pružanje inovativnih socijalnih usluga za OSI i njihove obitelji, Program razvoja volonterstva, demokratizacije i razvoja zajednice, Program razvoja društvenog poduzetništva i održivog razvoja te Program podrške, zagovaranja i umrežavanja) podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Udruga „Jaglac“ je korisnica institucionalne podrške za stabilizaciju ili razvoj udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini u 2019. godini. Ta trogodišnja podrška završava s 2022. godinom.
Naš najznačajniji program inkluzije, prevencije i institucionalizacije kroz pružanje inovativnih socijalnih usluga za osobe s invaliditetom i njihove obitelji djeluje s ciljem zadovoljavanja njihovih prioritetnih potreba u njihovom prirodnom okruženju omogućavanjem ravnopravnog sudjelovanja i korištenja prirodnih resursa, a na dobrobit cijele lokalne zajednice. Taj program je temeljni strateški cilj i temeljna aktivnost od samog osnutka Udruge „Jaglac“ prije 20 godina – naglasila je Stojković.

Udruga „Jaglac“ pruža pet socijalnih usluga kroz projekte i programe. To je poludnevni boravak za 25 korisnika, za što imaju i licencu i provode ga kroz trogodišnji program resornog Ministarstva pod nazivom „Jaglac, moj drugi dom“, a koji je sufinanciran kroz direktno ugovaranje usluge s Gradom Orahovicom i Virovitičko-podravskom županijom. Osim toga, imaju i program dnevnih aktivnosti koji provode za 12 novih korisnika iz VPŽ i OBŽ. Program se provodi kroz europski projekt „Nauči me i uspjet ću“, traje 24 mjeseca, a vrijednosti mu je oko milijun i pol kuna.
Pružaju i uslugu specijaliziranim kombi vozilom za sve svoje korisnike, a koji dnevno prijeđe oko 280 km. Kroz projekte i programe pružaju i psihosocijalno savjetovanje za korisnike i članove njihovih obitelji, provode uslugu osobne asistencije za 23 korisnika kroz europski projekt „Moj asistent 4“ koji je vrijedan milijun i 990 tisuća kuna, a usluga se pruža četiri sata u domu korisnika na području VPŽ i OBŽ.

RAZVOJ VOLONTERSTVA

Osim toga, Udruga „Jaglac“ provodi i program razvoja volonterstva, demokratizacije i razvoja zajednice. Taj program je jedan od ključnih programa koji se njeguje i razvija od osnutka Udruge, budući da „Jaglac“ djeluje na volonterskoj bazi dugi niz godina. Trenutno i dalje imaju bazu od 20-ak volontera, provode edukacije volontera, a ove godine su uključili i 4 nova volontera.

– U povodu Međunarodnog dana volontera (5. prosinca) nažalost ove godine nisu mogli organizirati neku javnu manifestaciju nego su na svojoj Facebook stranici zahvalili svim svojim volonterima. Dodala bih također da mi zapošljavamo i putem mjera javnog rada 2 do 3 osobe na 6 mjeseci godišnje. Budući da zapošljavamo osobu s invaliditetom već duži niz godina koja je voditeljica krojačke radionice i koja je koordinatorica novog projekta, imamo određenu subvenciju i doprinos za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naš četvrti program je program podrške, zagovaranja i umrežavanja koji podrazumijeva razvoj partnerstva, te razvoj i unaprjeđenje politika za osobe s invaliditetom te invaliditetom na svim razinama. Udruga „Jaglac“ ostvaruje vrlo uspješnu suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, imamo dobru suradnju i s centrima za socijalnu skrb, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, zdravstvenim ustanovama, odgojno-obrazovnim ustanovama, već duži niz godina studenti Medicinskog fakulteta iz Osijeka dolaze u našu Udrugu kako bismo im predstavili naš rad u okviru njihovog kolegija, a vrlo pohvalna je i suradnja s odgojno-obrazovnim lokalnim ustanovama. Uskoro nas očekuje suradnja sa srednjom školom, ali i s drugim udrugama koje su naši partneri i koje će to tek postati na budućim projektima. Udruga „Jaglac“ članica je i tri mreže, a jedna od najznačajnijih je Savez udruga osoba s intelektualnim poteškoćama i mreža SOS Net, mreža pružatelja socijalnih usluga na području pet slavonskih županija i LAG Papuk čiji su također članovi – istaknula je Stojković.

Đurđa Šimatović na kraju razgovora zahvalila je svim dobrim ljudima koji su im pomogli u 2021. godini.

– To su svi naši donatori, suradnici, sve jedinici lokalne i regionalne samouprave, pravne i fizičke osobe, a posebno bih izdvojila humanitarnu utakmicu u Čačincima koja se održava već devetu godinu zaredom i čiji prilozi idu Udruzi „Jaglac“, kao i Čobanijadu u Orahovici koja se ove godine prvi put organizirala i bila je vrlo uspješna. Ljudi nas po svim tim akcijama prepoznaju i ovim putem im od srca svima hvala.

IZNIMNO VRIJEDAN PROJEKT „UČIM, RADIM, POMAŽEM – FAZA II“

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica provodi projekt ”Učim, radim, pomažem” – faza II prijavljen u okviru poziva Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je vrijedan 740.590,00 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok su partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Slatina. Projekt polako ulazi u svoju završnicu, a iz udruge Jaglac nadaju se novom natječaju za fazu III za koji će se obvezno prijaviti.

– Iznimno smo zadovoljni s provedbom prve dvije faze ovog projekta, a druga koja je još u tijeku trajat će do kraja siječnja 2022. Kroz ovu drugu fazu je zaposleno osam žena koje brinu o 48 krajnjih korisnika, dakle šest po zaposlenici. Riječ je o osobama starije životne dobi te osobama s invaliditetom i druge osobe u potrebi. Jedna od aktivnosti ovoga projekta bilo je osposobljavanje zaposlenica za zanimanje gerontodomaćice koje su sve uspješno završile. Kada završi druga faza, mi ćemo biti spremni za nastavak i samo čekamo objavu natječaja, a ono što moram naglasiti je kako je ovaj projekt doista nužan jer obilazeći domaćinstva gdje naše djelatnice rade, vidljivo je koliko su oni veselja donijeli svojim korisnicima i koliko im zapravo pomažu – kaže voditelj ovoga projekta iz udruge Jaglac Robert Terfaloga.

Najznakovitije je upravo sve ovo čuti iz riječi onih koji su izravni sudionici cijele priče. Antonija Mamula jedna je od zaposlenica ovoga projekta kroz koji brine o šest osoba.

– Imam do sada 30 godina radnog staža, ali uoči ovih projekata bila sam nezaposlena i ovo mi je zaposlenje kao ženi srednje dobi bez posla itekako bilo nužno. Hvala Jaglacu koji je pokrenuo ovaj projekt, a posebno hvala zbog tih ljudi o kojima brinemo. Jer njihovu je sreću teško opisati kada dođem kod njih, a suze u očima kada odlazim govore najviše. Nadam se i vjerujem kako će ovaj projekt biti nastavljen jer su me već korisnici pitali sada u siječnju kada završi, hoću li ih i dalje obilaziti – rekla je Antonija, koja među korisnicima ima i Branka Čubrića iz Orahovice.

– Već godinama živim sam i svakako sam se snalazio, a kada sam dobio priliku da mi netko pomaže, nisam u početku vjerovao da je to moguće. Svaki dan jedva čekam da Antonija dođe, baš se lijepo ispričamo, ismijemo, a koliko mi pomaže u kući, to ne moram niti naglašavati. Nadam se da će se projekt nastaviti jer ne znam kako ću opet sam – rekao je Čubrić.

Ovakvi projekti ovim ljudima znače sve, produžuju im život i zato su iz Jaglaca najavili kako će dati sve od sebe da se i nastavi.  

(www.icv.hr, rtk)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content