Memorijalnom utrkom obilježena 30. obljetnica poginulih vitezova Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije održana je tradicionalna 15. Memorijalna utrka u čast trojici poginulih hrvatskih branitelja Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića koji su 4. i 5. prosinca položili svoje živote na oltar Domovine braneći podpapučka sela. Ispred spomen obilježja Momiru i Milanu u Kokočaku održan je komemorativni skup kojem su nazočili obitelji i rodbina poginulih branitelja, izaslanik Predsjednika RH brigadir Valentin Skroza, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, brigadir Niko Jurilj, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, Anto Krišto, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik  Orahovice Saša Rister, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić, predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot te mnogi predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i lampiona, prvi se nazočnima obratio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

– Prije svega hvala organizatorima koji ovakvim događanjima ustraju u čuvanju uspomene na hrabre hrvatske sinove i Domovinski rat koji je donio stoljetno željenu slobodu Lijepoj našoj. Hvala i svim trkačima koji rade velik i human čin kojim se niti jedno ime hrvatskog branitelja nikada neće zaboraviti – rekao je Rister.

Memorijalna-utrka-8

Vitezovi Momir i Milan s područja su grada Našica, a počast im je odao gradonačelnik njihovog grada, Krešimir Kašuba.

– Čast mi je danas biti na ovom mjestu i pokloniti ovim hrabrim vitezovima. Ova godina je velika, 30 je godina od niza velikih događaja iz Domovinskog rata i sjećanja na mnoge hrvatske vitezove. Posebno sam danas emotivan jer sam osobno poznavao Momira, bili smo jako dobri i zajedno smo vozili motore i najsretniji bih bio da možemo i danas sjesti i provozati se, ali sudbina je htjela drugačije. Ljudski životi su nenadoknadivi i stoga smo dužni djeci i mladeži promicati istinu o Domovinskom ratu kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo – rekao je Kašuba.

Memorijalna-utrka-10

Dionicu 11 kilometara od Kokočaka do Orahovice istrčao je župan VPŽ Igor Andrović koji se na startu utrke također obratio nazočnima.

-I Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija dali su velike žrtve u Domovinskom ratu, ponos su Domovinskog rata i Lijepe Naše i ovakvi memorijali su pravi način da im svima odamo dužno poštovanje i naravno da je Županija u tome velika podrška. Nikada ne smijemo zaboraviti naše heroje i zato smo ovdje, neka im je vječna slava i hvala – rekao je župan Andrović.

Memorijalna-utrka-11

Na kraju se nazočnima obratio izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, Anto Krišto.

– Danas je lijepo vidjeti sve vas braniteljske udruge, oružane snage RH, trkače i domoljube na jednom mjestu, mjestu gdje moramo odati dužno poštovanje trojici poginulih branitelja koji nisu štedjeli niti svoj život da bi Hrvatska bila slobodna. Tužna je ovo obljetnica, ali prepuna ponosa i zato hvala organizatoru koji se trudi pripremiti ovakve obljetnice i Ministarstvo hrvatskih branitelja ju tu uvijek kao velika podrška. Danas smo ovdje pokazali zajedništvo kakvo nas je održalo i 1991. i zato još jednom svima od srca hvala – rekao je Krišto, a potom je znak za start utrke dao izaslanik Predsjednika RH brigadir Valentin Skroza.

Memorijalna-utrka-12

Uzvanici su nakon starta utrke odali počast i Branku Jakliću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije u Gornjoj Pištani gdje se obratio ratni zamjenik 2. bojne 132. brigade HV-a pukovnik Goran Sokol, a nakon 11 kilometara trkači su zastavama postrojbi, udruga i državnom na čelu došli do središta Orahovice kod spomen obilježja poginulim braniteljima.

– Akcija u sklopu koje su ovi hrabri slavonski sinovi poginuli, Papuk ’91.” bila je iznimno važna i vrijedna jer je njome zaustavljen proboj neprijatelja na Podravsku magistralu kao iznimno krucijalnu prometnicu. Momir, Milan i Branko su dali svoje živote, ali su ostavili neizbrisiv trag u svim našim srcima što dokazuje i ovih 15 godina neprekidnog održavanja memorijalne utrke za njih. Hvala svim trkačima, pokroviteljima, sponzorima i donatorima i dok nas bude ova utrka će se trčati za naše hrabre suborce – rekao je predsjendik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković. Obljetnica je zaključena molitvom za Momira, Milana i Branka te sve poginule hrvatske branitelje koju je predvodio župnik orahovački velečasni Željko Strnak.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content