Osijek među 10 gradova najboljih za život nakon odlaska u mirovinu

Osijek je, prema izboru njemačkog magazina ‘Fokus’, završio u top 10 gradova svijeta u kojemu bi bilo lijepo provesti dane nakon odlaska u mirovinu. Grad na Dravi nalazi se na desetom mjestu.

Rang lista napravljena je uspoređujući 575 gradova svijeta prema određenim kriterijima. Gledalo se pri tome, između ostaloga, sigurnosna situacija kao i kvaliteta zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji žive u tim gradovima, piše Tportal.

U izbor za najbolje mjesto za život nakon umirovljenja u obzir se uzimala i prosječna cijena režija, dobra klima, kvaliteta zraka, a troškovi života su se uspoređivali s onima u Berlinu. Među kriterijima su koliko brzo i bez stresa se može proći kroz grad automobilom ili javnim prijevozom.

Njemački Fokus navodi kako je kao i prošle godine Osijek završio na desetom mjestu. Opisuju ga gradom koji se nalazi na istoku Hrvatske uz rijeku Dravu koja se nekoliko kilometara dalje ulijeva u Dunav. Naglašava se kako se u neposrednoj blizini Osijeka nalazi najveće močvarno područje u Europi kao i vinorodni kraj. Ističu kako se Osijek, pitoreskni grad, sa 100.000 stanovnika nalazi na 904 kilometara ili oko sat i pol leta udaljenosti od Frankfurta.

Troškovi života su u Osijeku, piše Fokus, za trećinu niži nego u Berlinu, a na stanarini se može uštedjeti oko 75 posto. 

Listu najpoželjnijih gradova za umirovlječnike dane predvodi Trebinje u BiH, a na popisu se nalazi i Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Qingdao u Kini, Cuenca u Ekvadoru, Sorocaba u Brazilu, Coimbra u Portugalu, Veliko Trnovo u Bugarskoj i Temišvar u Rumunjskoj. 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content