Paradontološka ambulanta u KBC-u Osijek jedina od Iloka do Zagreba

U okviru Zavoda za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek prije dva mjeseca počela je raditi suvremeno opremljena Ambulanta za parodontologiju, a već su imali više od 200 pacijenata. Naime, do sada su paradontološki pacijenti s područja Slavonije i Baranje, gdje živi oko 900.000 stanovnika, zbog tih usluga morali putovati u Zagreb ili druge centre. KBC Osijek je stoga uredio ambulantni prostor s pripadajućim instalacijama, Osječko-baranjska županija je odobrila 100.000,00 kuna za uređenje i opremanje, Grad Osijek 85.000,00 kuna, a preostali dio do ukupno potrebnih 200.000,00 kuna osigurali su drugi donatori i sama Bolnica.

Kako ističe Davor Jurlina, specijalist paradontologije u KBC-u Osijek, ova paradontološka ambulanta je specifična po tomu što je jedina na području od Iloka do Zagreba pod ugovorom HZZO-a koja se bavi spašavanjem i prevencijom paradontoloških pacijenata. – Nastojimo produžiti vijek svakog zuba i spriječiti vađenje zuba te tako sačuvati dentalno, ali i sistemsko zdravlje pacijenata jer loši zubi utječu na sistemsko zdravlje, pa zapravo štitimo cijeli organizam. Na taj način poboljšat ćemo kvalitetu života naših pacijenata te im pružiti bržu terapiju jer više neće morati odlaziti u Zagreb – ističe Davor Jurlina.

mini IMG 2751

Danas (13. prosinca 2021. godine) preuređenu i obnovljenu Ambulantu za parodontologiju pri Zavodu za maksiofacijalnu i oralnu kirurgiju KBC Osijek posjetili su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Lukić.

– Županija je u KBC Osijek u posljednje četiri godine uložila nešto više od tri milijuna kuna, što će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti i dalje. Nastojali smo izdvajati sredstva za opremanje gotovo svih Zavoda, a posebno bih izdvojio 750.000 kuna koje smo prošle godine namijenili za kupnju četiri respiratora nužnih u borbi protiv koronavirusa. Što se tiče Ambulante za parodontologiju, izuzetno je važno što će naši sugrađani konačno sve usluge dentalne specijalistike imati u gradu Osijeku – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

mini IMG 2757

– Ovo je jedina ambulanta za parodontologiju istočno od Zagreba u kojoj se ne liječe samo stanovnici pet slavonskih županija već i stanovnici sjevera Hrvatske. Grad Osijek je za opremanje izdvojio 85.000 kuna jer iako nismo osnivač Kliničkog bolničkog centra želimo da naši sugrađani imaju odlične uvjete liječenja u svom gradu, ali i da zdravstveni djelatnici imaju što bolje uvjete za rad. Zbog toga ćemo i u budućnosti nastaviti pomagati KBC-u u skladu sa svojim mogućnostima. U 2021. godine KBC-u smo odobrili 500.000 kuna financijske pomoći, uskoro ćemo izdvojiti i sredstva za ginekologiju, a već smo isplanirali novih 500.000 kuna za 2022. godinu – kazao je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

Ravnatelj KBC Osijek dr. sc. Željko Zubčić zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku što KBC-u i financijski pomažu. – Uvijek se spremno odazivaju na naše upite da nam pomognu za kupnju nekih uređaja ili uređenje prostora te svake godine izdvoje određena sredstva iz svojih proračuna za KBC – kazao je ravnatelj Željko Zubčić.

mini IMG 2761

Naglasio kako je u KBC-u ove godine ukupno uloženo oko 13-14 milijuna kuna. U zadnjih pet godina za medicinsku opremu KBC-a Osijek investirano je 145 milijuna kuna i 11-12 milijuna kuna za nemedicinsku opremu, čime se uspjelo zanoviti kritične točke, odnosno zavode gdje je bila zastarjela oprema.

(obz.hr, Foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content