Beroš najavio veliku promjenu: Za dokazivanje korone više nećete morati na PCR test

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas (ponedjeljak) Split gdje bukti epidemija koronavirusa. Uz premijera je i ministar zdravstva Vili Beroš. Obojica su apelirali na građane da se cijepe i tako se zaštite od bolesti – prenosi N1

Na respiratoru je 49 ljudi, rekao je premijer i pozvao građane da se cijepe. Na građanima je da se cijepe, da se pridržavaju mjera, dodao je.

Ministar Vili Beroš rekao je da je zabilježeno 1.578 novozaraženih.

Poražavajuća je informacija da samo pedesetak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva u SDŽ-u, rekao je ministar i pozvao građane da se cijepe.

-Ušli smo u novu godinu, razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Ako se ne cijepimo teško ćemo imati dobru turističku sezonu. Molim vas shvatite to najozbiljnije. Moramo postići višu procijepljenost koja bi omoguća da Hrvatska bude sigurna destinacija. S ovakvim stupnjem procijepljenost i to Hrvatska nije – kaže Beroš.

Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva, kazao je.

Brzim testom do COVID potvrda

-Omikron i njegovo širenje nije naš najveći problem, to je nedovoljna procijepljenost. Plaćamo visoku cijenu necijepljenja – poručio je Beroš i pozvao također na poštivanje epidemioloških mjera.

-Čitavo vrijeme govorim da su sve mjere na stolu. Obavezno cijepljenje nije opcija. Ako virus bude napredovao, razmišljat ćemo i o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina – kazao je Beroš.

Beroš je potvrdio i da će se COVID 19 moći dokazati i brzim antigenskim testom.

-Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan – rekao je Beroš.

Rekao je kako će građani kojima se test pokaže pozitivnim dobiti potvrde koje će važiti u Hrvatskoj, ali ne i na području Europske unije.

(tportal.hr, hr.n1info.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content