Direktor i prokurist iz tvrtke izvukli više od 8 milijuna kuna: Novac isplaćivali poznanicima, oštetili i državu

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU virovitičko-podravske dovršili su kriminalističko istraživanje odgovornih osoba Trgovačkog društva sa šireg područja Virovitice za koje se sumnjalo da su počinili kaznena djela pogodovanje vjerovnika i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. 

Zahtjev za istragu poslalo je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, a slučaj je prijavila Porezna uprava, područnog ureda Osijek.

– Utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 41-godišnjak, kao direktor i 26-godišnjak, kao prokurist i stvarni nositelj poslovanja Trgovačkog društva, od 31. siječnja 2018. godine do 05. studenoga 2019. godine, počinili kaznena djela pogodovanje vjerovnika iz čl. 250. st. 1. KZ-a i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246 st. 2 u vezi st. 1 KZ-a, na način da su sklapanjem cesija i prodajom svojih potraživanja u uvjetima blokade računa, omogućili usmjeravanje novčanih sredstava u dva Trgovačka društva, čime su onemogućili naplatu obveza Trgovačkog društva prema državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 4.115.000 kuna – priopćila je PU virovitičko-podravska.

Nadalje je utvrđeno kako su navedeni 41-godišnjak i 26-godišnjak neosnovano isplatili 4.170.000 kuna na račune više fizičkih osoba, a sve na štetu Trgovačkog društva.

Ukupno su tako počinili materijalnu štetu u iznosu od 8.285.000 kuna.

Prijeti im kazna zatvora do tri godine za počinjeno kazneno djelo pogodovanje vjerovnika te od jedne do deset godina zatvora za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojim je pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta. 

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content