Ispunjen školski kalendar: Nacionalni ispiti, probna i redovna matura, PISA… Sve to čeka đake u ovom polugodištu

S novim polugodištem za sve hrvatske učenike na njihovu obrazovnom putu dolaze vrlo važni datumi. Uz raspored praznika i uobičajene školske ispite, do kraja ove školske godine u svojim kalendarima učenici osmih razreda osnovnih škola moraju predvidjeti termine pisanja nacionalnih ispita, a maturanti datume kada se moraju prijaviti na ispite državne mature, piše Večernji.hr.

Svi ovogodišnji maturanti do 15. veljače u sustavu moraju prijaviti ispite kojima žele pristupiti na redovnoj državnoj maturi, dok im sama nastava traje do 25. svibnja. Prema postojećem kalendaru pisanja ispita, prvi na redu od obveznih predmeta jest ispit engleskog jezika, kojem će učenici pristupiti 2. lipnja.

Od toga datuma pa sve do četvrtog tjedna pisanja državne mature, točnije do 23. lipnja, svaki dan na rasporedu su ispiti izbornih predmeta državne mature dok su 23. i 24. lipnja rezervirani za ispite iz hrvatskog jezika. Tako će na tom obveznom predmetu učenici za pisanje testa, neovisno o tome koju razinu ispita izaberu, na raspolaganju imati 100 minuta, dok će za pisanje eseja imati 160 minuta. Zadnji dan pisanja državne mature je 27. lipnja, kada su na redu ispiti iz matematike i osnovne i više razine. Redovna državna matura formalno će završiti 18. srpnja, kada se očekuje konačna objava rezultata svih ispita kojima su pristupili maturanti.

Probna državna matura za maturante, ali i učenike trećih razreda bit će u školama organizirana u razdoblju od 15. ožujka do 15. travnja. Probne ispite državne mature učenici su već trebali prijaviti, a njima mogu pristupiti i učenici trećih razreda srednjih škola. Svaka će škola probne ispite iz izbornih predmeta osigurati prema mogućnostima i interesu učenika.

Za osmaše iz 81 hrvatske osnovne škole ključni su datumi od 2. do 6. svibnja, kada se prvi put pišu nacionalni ispiti koji će obuhvatiti gradivo iz hrvatskog jezika, matematike, biologije, kemije i fizike, koje su učenici trebali svladati tijekom svog osnovnoškolskog obrazovnog puta.

Ti ispiti neće im se uračunati u zaključne ocjene niti će se upisivati u imenik, a također ne utječu na upis u srednje škole. U razdoblju od 7. ožujka do 29. travnja naši 15-godišnjaci iz 190 škola sudjelovat će i u istraživanju PISA u kojem će se ponovno procjenjivati matematička, prirodoslovna i čitalačka pismenost učenika.

Đaci na prvi odmor u ovom polugodištu kreću 21. veljače kada im počinje drugi dio zimskog odmora koji će trajati do 28. veljače. Učenike potom očekuju proljetni praznici od 14. do 25. travnja. Ljetni praznici za sve učenike osim maturanata počinju 23. lipnja.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content