Na pomolu ponovno limitiranje cijena goriva

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenković tijekom aktualnog saborskog prijepodneva.

U slučaju povećanja cijena, osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, najavio je Plenković odgovarajući Mireli Ahmetović (SDP) na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena, piše Poslovni.hr.

Kao treći element Plenković je naveo PDV koji na struju iznosi 13 posto, a na plin 25 posto. Plenković je pojasnio da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskbi, Covidom i velikom potražnjom.

– Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista stvar je i s cijenom plina – kazao je.

Ranije je u srijedu najavio da bi država ponovno mogla limitirati cijene goriva ako će cijene rasti i idući tjedan.

Kad se radi o cijeni goriva, Vlada je prije tri mjeseca limitirala cijene na 11,10 i 11 kuna te držala tu cijenu dva mjeseca, čime je izbjegnut udar na građane.

– Nakon toga smo prepustili stvari tržištu. Primijetili smo da su današnje cijene benzina više. Ako imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, ponovno ćemo limitirati sva goriva, osim premiuma – kazao je Plenković.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content