Sinergijom KBC-a Osijek i Medicinskog fakulteta do bolje edukacije budućih liječnika: Novi studijski programi farmacije i biotehnologije na engleskom jeziku

Ugovor o poslovnoj, stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji u području biomedicine i zdravstva jučer (ponedjeljak) su potpisali ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, Željko Zubčić i dekan Medicinskog fakulteta Osijek Ivica Mihaljević.

Kako su istaknuli, suradnja dviju ustanova, još od ranije je jedinstvena i nedjeljiva jer je Medicinski fakultet obrazovna ustanova, a KBC njegova najveća nastavna baza.

– Fokus je cjelokupnog obrazovnog procesa, predkliničkog i kliničkog dijela nastave studenata medicine – budućih liječnika, stjecanje kompentencija za liječenje bolesti. Sve što radimo i činimo i što ćemo činiti i nadalje usmjereno je prema bolesniku. Osnovni je cilj našeg rada u sinergiji s Kliničkim bolničkim centrom Osijek osigurati uvjete za kvalitetno obrazovanje studenata medicine prema postojećim i novim studijskim programima te omogućiti trajnu izobrazbu liječnika i drugih zdravstvenih stručnjaka kao dijela njihova cjeloživotnog obrazovanja – istaknuo je dekan Mihaljević.

-Služimo istoj svrsi, a to je što bolja edukacija budućih liječnika koji će biti na razini visoke kvalitete svojih kompetencija kako bi prevenirali, dijagnosticirali i liječili bolesti u našoj populaciji – dodao je naglasivši i suradnju s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo kao još jednim čimbenikom u zaokruživanju toga obrazovnog procesa.

Istaknuo je još kako je danas na fakultetu ustrojeno 25 katedri, osam zavoda i devet istraživačkih laboratorija, te kako u daljnjem razvoju Medicinskog fakulteta žele unaprjeđivati studij medicine na njemačkome jeziku.

KBC Medicinski
foto: Medicinski fakultet Osijek

Naime, njime se osječki fakultet uvrstio među samo tri takva studija u Europi izvan Njemačke. No, uvrsio se i među 117 studija medicine na engleskom jeziku, a na tom će se stranom jeziku odvijati predavanje na uskoro pokrenutim studijima farmacije (u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek), te biotehologije. Za to će biti potrebno i poraditi na povećanju prostornih, nastavnih i znanstvenih kapaciteta fakulteta, pa je u planu povećanje broja predavaonica, seminarskih učionica, praktikuma i kabineta, a dio je već i realiziran u podrumskom prostoru.

– Iznimno nam je važno kadrovski ojačati naše klinike i kliničke zavode, odnosno naš znanstveno-nastavni i stručni kadar. Kako to jačamo, također osnažujemo i katedre na Medicinskom fakultetu, ali i smanjujemo ovisnost o vanjskom kadru. Vjerujem da ćemo doći do razine da nam ne trebaju vanjski predavači, a dekanu je svakako u interesu da klinički dio počiva na našem kadru – naglasio je ravnatelj Zubčić dodavši kako će se nakon izgradnje novog KBC-a jedan dio nastave odvijati upravo tamo.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content