Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“ danas se obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma

Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“, Hrvatski savez slijepih i ove godine 4. siječnja obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma. S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Hrvatski savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleovog pisma u životu slijepih osoba kao preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanju u život zajednice.

Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleova pisma svake godine nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pismeno se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

udruga slijepih i slabovidnih Valentina Markovinovic

– Ovogodišnje obilježavanje Dana Brailleovog pisma stavlja naglasak na Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi koji je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Naime, usvajanjem navedenog Nacrta Zakona o socijalnoj skrbi položaj osoba s invaliditetom dodatno se pogoršava te se od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, između ostalog, traži ukidanje cenzusa kao osnove za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. Od strane 13 Saveza osoba s invaliditetom, odnosno Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom traži se, uz donošenje Zakona o socijalnoj skrbi, istovremeno uvođenje inkluzivnog dodatka te zakonskog uređenja usluge osobne asistencije, kao najznačajnijih usluga za ostvarivanje neovisnog življenja kao temeljnog ljudskog prava osoba s invaliditetom – prenijela nam je neke od smjernica Hrvatskog saveza slijepih, predsjednica Udruge slijepih i slabovidnih osoba VPŽ Valentina Markovinović, napomenuvši pri tom da se na taj način želi osigurati jednakost mogućnosti slijepih kako u sustavu obrazovanja tako i u svim segmentima života, što i je jedan od glavnih ciljeva udruga slijepih i slabovidnih osoba. 

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content