Tvrtka Virkom: Nastavak najvećih investicija vezan je uz aglomeracije, kanalizaciju i nove pročistače

Poduzeće Virkom prošlu će godinu pamtiti kao uspješnu, ponajviše zbog dovršetka radova na važnom projektu – izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Virovitica u sklopu “Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”. Radovi su dovršeni u listopadu te se pristupilo puštanju pogona u probni rad. On traje šest mjeseci i u nadležnosti je izvođača radova, nakon čega se očekuje tehnički pregled te primopredaja uređaja.

– Vrijednost projekta izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi više od 60 milijuna kuna te treba naglasiti kako je on većeg, konkretno, trećeg stupnja obrade otpadne vode te će, uz već izgrađenu kolektorsku mrežu i novu nabavljenu opremu zasigurno unaprijediti kvalitetu usluge krajnjem korisniku, ali i sigurnost u zaštiti okoliša – ističu iz tvrtke.

Virkom je u suradnji s Općinom Pitomačom i tvrtkom Vodakom d.o.o. nositelj EU projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača. Prošle godine su izvedeni značajni radovi na izgradnji kolektorske mreže, a uskoro se očekuje početak radova na rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

– S obzirom na djelatnost koju obavljamo COVID-19 se nije negativno odrazio na poslovanje, ali poznajući važnosti higijene ruku u svrhu sprječavanja prijenosa zaraznih bolesti vjerujemo kako je Virkom d.o.o. svojom dugogodišnjom sigurnošću u isporuci kvalitetne i zdravstveno ispravne vode te njezinom dostupnošću dao svoj doprinos da i situacija sa širenjem koronavirusa bude na manjoj razini – kažu u Virkomu.

Što čeka tvrtku, a što korisnike usluga u novoj godini? – Kako smo sukladno Zakonu o vodnim uslugama proširili registraciju za dopuštenu djelatnost proizvodnje električne energije za vlastite potrebe, pristupili smo pripremi te dovršili dokumentaciju za izgradnju solarne elektrane te u partnerstvu s Općom bolnicom Virovitica i Gradom Viroviticom taj projekt prijavili za sufinanciranje EU sredstvima – naglašavaju u Virkomu.

Uspostavom uslužnih područja koje propisuje Zakon o vodnim uslugama te nedavno usvojenom Uredbom o uslužnim područjima, Virkom ima za cilj postati jedinstveni isporučitelj vodnih usluga na području cijele Virovitičko-podravske županije.

– Trenutno na području Virovitičko-podravske županije ima ukupno četiri vodno-komunalne tvrtke: u Virovitici, Slatini, Pitomači i Orahovici. Zakon je predvidio jedinstvenog isporučitelja na način da se manji pripoje najvećem, a to je upravo Virkom – objašnjavaju iz tvrtke.

U tvrtki trenutno pomno prate sve natječaje te očekuju nominaciju ili poziv za dostavljanje aplikacijskog paketa „Projektno-studijske dokumentacije za sufinanciranje od strane EU za aglomeraciju: Aglomeracija Virovitica, Špišić Bukovica, Gradina i Suhopolje“. Za sve su već ishođene građevinske dozvole, a riješeni su i imovinsko-pravni odnosi.

Za ovu godinu spreman je i projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje tehnoloških voda od pranja filtera i vraćanje u vodoopskrbni sustav Virovitice, vrijednosti više od 10 milijuna kuna. Čim se osiguraju sredstva, projekt će krenuti u realizaciju. Ujedno, očekuje se i dovršetak radova na izgradnji kanalizacije u Lozanu, koji je u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. unutar Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ sufinanciran s više od 7 milijuna kuna. U planu je i dovršetak rekonstrukcije tlačnog cjevovoda i crpne stanice Korija III u naselju Korija.

– Osnovna vodilja kroz poslovanje Virkoma je voda kao nasljeđe koje treba čuvati, štititi te mudro i racionalno koristiti. Voda se može zadržati, usmjeriti, pohraniti, pročistiti, prebaciti, transformirati, ali se ne može proizvesti. Zato je dugoročni rezultat svih naših aktivnosti zaštita okoliša i očuvanje prirodnih izvora pitke vode – poručuju iz Virkoma.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content