HVIDR-a RH obilježila 30 godina osnutka: Odali počast poginulim braniteljima

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata obilježila je danas (petak) 30. godišnjicu osnutka. Tom prilikom prisjetili su se svih svojih pokojnih suboraca koji su život dali za slobodu Hrvatske.

Program obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Josipom Đakićem položilo je vijence kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kod Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, te na grobu ratnog ministra Gojka Šuška i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vijence su položili i ispred spomenika HVIDR-e u Božidarevićevoj ulici.

– Danas smo se okupili na groblju kako bi se sjetili naših pokojnih prijatelja i suboraca koji su svoj život dali za slobodu hrvatske domovine. Na današnji dan prije 30 godina osnovana je HVIDRA kao druga ratna organizacija, udruga u Hrvatskoj koja je brinula i skrbila, u to ratno vrijeme, a i danas o potrebama i životu, psihofizičkom zdravlju te pravnim pitanjima naših pripadnika – rekao je Đakić te dodao da je HVIDR-a osnovana kao zajednica županijskih zajednica i udruga koja danas broji 35.000 članova, od kojih je aktivnih njih 7500 te koji djeluju u 20 županija i Gradu Zagrebu te imaju 107 gradskih organizacija.

Đakić je najavio da će danas na svečanoj sjednici skromno obilježiti svoj dan, ali će ujedno i donijeti određene odluke o predstojećim aktivnostima udruge.

Osvrnuo se također i na rusku agresiju na Ukrajinu, poručivši da najoštrije osuđuju invaziju koju je izvela Ruska Federacija.

– Suosjećamo s cjelokupnim ukrajinskim narodom, s našim prijateljima koji su među prvima priznali Hrvatsku. Dajemo im punu potporu, da budu uporni i ustrajni u svojoj obrani, da budu jednaki kao što smo to bili mi u Domovinskom ratu, da unatoč nadmoćnom neprijatelju ne posustanu u svojim nastojanjima da se bore do zadnjega za slobodu i suverenost Ukrajine – poručio je Đakić.

Naglasio je da su jedinstveni u stavu da je ovo čin jednak onomu koji se dogodio Hrvatskoj u 90-im godinama kada smo bili žrtve velikosrpske agresije.

– Dajemo punu potporu ukrajinskom narodu, njihovoj vojsci i predsjedniku da ustraju u obrani sada napadnutog Kijeva kao i svih pokrajina. Cjelovitost Ukrajine ne smije biti upitna. Pozivamo sve čimbenike u svijetu da budu od aktivne pomoći kako se ne bi dogodio bilo kakav egzodus – poručio je Đakić.

(www.icv.hr, hina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content