Još danas možete glasovati za slatinsku sekvoju na natjecanju za Europsko stablo 2022. godine

Natjecanje za Europsko stablo 2022. godine započelo je 1. veljače i traje još do danas (ponedjeljak, 28. veljače). Pobjednik natjecanja bit će proglašen 23. ožujka na ceremoniji dodjele nagrada popraćenoj konferencijom “planting4Future” u Bruxellesu.

Republiku Hrvatsku ove godine predstavljat će pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine – Stoljetni div u srcu Slavonije. Riječ je oko 130 godina starom stablu golemog mamutovca ili sekvoje koji je na europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.

Smješten u sklopu EPIcentra Sequoia Slatina predstavlja jedini zaštićeni primjerak ove vrste stabla u Hrvatskoj te se ubraja među najstarije primjerke u Europi. Pretpostavlja se da ga je tijekom 19. stoljeća posadila plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje (izvan svog prirodnog staništa) zasađene u Engleskoj. Stablo golemog mamutovca zaštićeno je sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) u kategoriji spomenika parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo 1967. godine.

Javno glasovanje započinje putem online stranice www.treeoftheyear.org a uz stoljetnog diva možete pogledati još 15 stabla koja se natječu za titulu Europskog stabla 2022. godine.

Putem ove poveznice dostupna je i virtualna šetnja EPIcentrom Sequoia Slatina zahvaljujući kojoj možete virtualno posjetiti i upoznati ovog 32,5 metara visokog Stoljetnog diva u srcu Slavonije. Tako da još danas možete prošetati EPIcentrom Sequoia Slatina i do ponoći glasovati za Europsko stablo 2022. godine.

(www.icv.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content