NAŠICE Radovi na obnovi Vile Greger pred završetkom, građanima uskoro kvalitetniji sadržaji za sve generacije

Grad Našice veliko je gradilište na području ulaganja u kulturnu baštinu, njenog očuvanja i prezentacije za budućnost. Zahvaljujući radovima na obnovi Vile Greger, Velikog i Malog dvorca Pejačević i dendoflore u Perivoju, Grad plemstva u skoroj budućnosti postat će još sjajniji turistički biser na karti Hrvatske i razlog zbog kojeg će biti obavezno posjetiti ga, otkriti koje sve ljepote čuva i što kao dobar domaćin sprema za svoje goste.

S tim se slaže i gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji je lijepo vrijeme danas (četvrtak) iskoristio za obilazak ovih važnih radova za Našice, a koji su pred svojim finalom.
Radove su obišli i njegova suradnica, Magdalena Vidaković Gelenčir, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav grada Našica, Silvija Šokić, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice te Zdravko Pažin, glavni inženjer gradilišta Vile Greger.

Gradonačelnik je podsjetio da je u obnovu kulturne baštine Našica dosad uloženo ukupno 100 milijuna kuna. Gotovo 90 posto ukupnih troškova sufinancirano je sredstvima EU.

VIŠI STANDARD I NOVE USLUGE

– Naše kulturne ustanove vrijedne su građevine koje su desetljećima, iako pomalo zaboravljene, bile i dragocjen dom našim udrugama i jako nam je drago što u okviru obnove dobivaju novu opremu i novo lice. Za naš grad to znači ukupno viši, moderniji standard, po mjeri naših sugrađana, a kojima ćemo moći osigurati i kvalitetniju uslugu i nove kulturne sadržaje – rekao je Kašuba, stavivši naglasak upravo na Hrvatsku narodnu knjižnicu i čitaonicu Našice.

-Zahvaljujući ovim ulaganjima, Knjižnica će sada biti opremljena po svim modernim standardima, uz lift, pet etaža i prostorom na 1190 kvadrata na kojem će biti sadržaj za sve uzraste. Govorimo o igraonici za djecu, prostoru namijenjenom školarcima, studentima i istraživačima, kao i prostoru koji će biti namijenjen za opuštanje. Imat ćemo i ugostiteljski objekt (kafić), prostor za Internet. Svime navedenim dobit ćemo jedan sadržaj koji će činiti urbani dio našeg grada, a koji Našičani itekako zaslužuju – smatra gradonačelnik.

nasice radovi knjiznica 1

Pročelnica Magdalena Vidaković Gelenčir podsjeća kako su sanacija, rekonstrukcija i prenamjena Vile Greger u knjižnicu i čitaonicu Našice dio projekta obnove kulturne baštine uz dvorce Peječević. Iako, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, radnika u građevinskom sektoru i ovdje nedostaje. U ovom trenu radi se „punom parom“, što znači da je na svim etažama nekoliko desetaka radnika te da će, zahtjevom za kratkim produženjem roka, radovi biti gotovi u ljeto ove godine.

-Sama sanacija i rekonstrukcija započela je potpisom ugovora u veljači 2021. godine. 
Možemo biti zadovoljni napretkom radova, s obzirom na neprilike – tijekom pandemije velik broj radnika je u izolaciji, pa ih manjka na gradilištu, a svjedoci smo i kako je došlo do strahovitog porasta cijena materijala i drugih stavaka u ovih godinu dana. Očekujemo dovršetak radova na ljeto – istaknula je pročelnica.

Na obnovi Vile Greger obrtnički radovi su u tijeku, a za 15 dana trebali bi na red doći završni radovi, kaže Zdravko Pažin, glavni inženjer gradilišta.
-Kompletan objekt ojačali smo betonskom konstrukcijom, napravili smo lift s unutarnje strane, kao i kompletan pokrov. Od prošlog tjedna konzervatori su usvojili profile za vanjsku stolariju, koja je pod njihovom zaštitom, baš kao i fasaderski radovi.

Riječ je o dosta detalja i uvjeta koji se moraju ispoštovati, a na tržištu je teško naći prave majstore. No, što se tiče samog izvođenja radova, tu nema nejasnoća, sve je pod kontrolom i očekujemo da će radovi, uključujući tehnički pregled, biti gotovi do ljeta – kaže Zdravko Pažin.

nasice radovi knjiznica 3

KNJIŽNICA KAO „DNEVNI BORAVAK“ NAŠICA
Jedna od onih koja se uz Gradsku upravu i Našičane najviše raduje dovršetku radova je Silvija Šokić, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice.
Kako lijepo kaže, Knjižnica je zamišljena kao dnevni boravak Našica, treći životni prostor svakog građanina koji ondje pronalaze mjesto za sebe i svoje interese.

– Danas su knjižnice mjesta gdje se više ne čuva samo knjiga niti se definira samo brojem knjiga na policama, već onim uslugama koje nudi, onime što može ponuditi svom gradu i svojoj lokalnoj zajednici. Ove godine punimo 185 godina postojanja knjižnice u gradu Našicama pa nam je preseljenje u novi prostor pravi rođendanski poklon. Preseljenje nam donosi ugodne promjene – nije isto raditi u 200 ‘kvadrata’ i 1100 ‘kvadrata’, a raduje nas što ćemo novim konceptom Knjižnice omogućiti novu viziju usluga za sve dobne skupine – naglašava ravnateljica.

Cilj im je privući što više građana u prostor Knjižnice, da se ondje osjećaju „kao kod kuće“, a to planiraju posebnim prostorom za mlade, djecu i starije, objašnjava. Uz poseban Dječji odjel, ‘nova’ Knjižnica tako će imati i igraonicu, korisnici će građu moći zaduživati i razduživati na jednom centralnom pultu, a omiljene i potrebne naslove i drugo potražiti na specijaliziranim odjelima za književnost, znanstvenom, studijskom odjelu te odjelu Zavičajne zbirke.

-Imat ćemo i višenamjensku dvoranu za održavanje raznih sadržaja, uz izložbeni prostor te urede na najvišoj etaži. Želimo podići kulturu grada na višu razinu – zaključuje ravnateljica Silvija Šokić. (www.icv.hr, foto: Grad Našice)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content