Održane tradicionalne maškare u Crncu: Spaljen Lakomac, krivac za koronu i sve zlo

Kada krene vrijeme maškara, svako mjesto ima svoju priču, no jedna od najposebnijih u cijeloj Slavoniji je svakako ona iz mjesta Crnac.
U Crncu mještani žive za maškare. Cijelu godinu se pripremaju za veljaču i dane maškara, a njihove maske su doista nešto što se rijetko gdje viđa. Sve maske rade sami, šiju, vare, tokare i sve što treba da bi maska bila što uvjerljivija, a tako je bilo i ove godine.
Četiri najdugovječnije grupe mještana koje se maskiraju i ovoga su puta oduševile. Jedni su bili vojnici, jedna ženska ekipa maskirala se u mušketirke, druga u egzotične plesačice, a mlađa muška ekipa maskirala se u bake. Sve su upotpunila dječica Dječjeg vrtića ”Lipa” Čađavica područnog odjela Veliki Rastovac te učenici Područne škole Crnac.
Prvi put ove godine dužnost organizatora od DVD-a Crnac preuzela je Udruga žena ”CER” Crnac.

– Presretni smo što je tradicija maškara u našem mjestu nastavljena. Članice naše udruge uložile su veliki trud, pripremile krafne te kuhano vino i čaj za sve posjetitelje i to besplatno, uz naravno veliku pomoć Općine Crnac. Hvala svima koji su se maskirali i svim posjetiteljima koji su unatoč hladnom vremenu došli i podržali naše maškare – rekla je predsjednica CER-a Nicole Velić.

Maskare-Crnac-4

Princ od karnevala na početku maškarade u Crncu preuzeo je ključeve Općine od načelnika Mate Damjana.

– Već svi znaju koliko je velika i duga tradicija maškara u Crncu i posebno sam sretan što smo se nakon godine dana pauze uspjeli ponovno okupiti i prirediti ovaj veseli dan za sve nas. Posebno velika hvala djeci dječjeg vrtića koji su unatoč hladnom vremenu došli i družili se s nama do samog kraja. Ključeve Općine morao sam predati Princu od karnevala, vlast je njihova i neka vode općinu dalje – rekao je načelnik Damjan.

Princ od karnevala preuzeo je ključ i obećao blagostanje.

– Sada će sve biti bolje, živjet ćemo sretnije jer mi smo vlast, a mi volimo samo živo, veselo i zdravo – poručio je princ od karnevala, a potom je krenula povorka maski kroz mjesto.
Na kraju dana tradicionalno je izrečena presuda Lakomcu, koji je kriv za svu nesreću, zlo i probleme koji su zadesili općinu i mještane te je spaljen na veliko oduševljenje.
Maškare u Crncu još jednom su pokazale svoju originalnost i posebnost te koliko Crnčani vole i drže do svog mjesta.  

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content