Osječki studenti od sutra u novoizgrađenom paviljonu: Najveći studentski dom u Hrvatskoj kao samostojeća zgrada s gotovo 800 ležajeva

Novoizgrađeni studentski paviljon, uz već postojeću zgradu studentskog doma u Ulici kralja Petra Svačića u Osijeku, ima smještajni kapacitet od 796 ležaja, raspoređenih u 404 sobe. Izgrađen je kroz Projekt “Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku”, a ukupna vrijednost investicije je 196,16 milijuna kuna,  od čega su 174,30 milijuna kuna bespovratna sredstava osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupni troškovi izgradnje iznose 170 milijuna kuna, troškovi opremanja zgrade su 13,15 milijuna kuna, a ostali troškovi se odnose na projektiranje zgrade, trga i parkirališta, ishođenje građevinske dozvole, priključenje na potrebnu infrastrukturu, projektantski i stručni nadzor građenja te promidžbene aktivnosti. Nositelj projekta je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partner je Studentski centar u Osijeku, kao sastavnica istog Sveučilišta.

IMG 3299 Custom

Danas (ponedjeljak), upravo u zgradi novog studentskog paviljona, održana je Završna konferencija projekta “Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu”, kojoj su, uz ostale uzvanike i sudionike Projekta, nazočili rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Nakon više godina truda, rada i silnih novaca uspjeli smo privesti kraju izgradnju studentskog paviljona i opremiti ga te studenti već od sutra mogu krenuti u dom. Za dolazak se za sada prijavila otprilike polovica studenata koji na to imaju pravo. Naime, svi koji su dobili smještaj u novom studentskom domu morali su zbog pandemije i niza okolnosti otići u privatni smještaj, za što im Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrava subvencije po 200 kuna mjesečno. Kako su mnogi već uplatili smještaj za cijelo razdoblje, ne isplati im se iseljavati iz stavova i nadalje ih plaćati, a ovdje plaćati još 550 kuna. Naravno, od sljedeće jeseni studentski paviljon će biti apsolutno popunjen- rekao je rektor Guberac te naglasio kako 75 studenata Sveučilišta J.J. Strossmayera nije domicilno u gradu Osijeku.

IMG 3301 Custom

Dodao je kako je izgradnja danas otvorenog studentskog paviljona jedna od najvećih investicija u gradu Osijeku, vrijedna 196 milijuna kuna, a s gotovo 800 ležajeva je najveći studentski dom u Hrvatskoj kao samostojeća zgrada.

– Ovo je jedna od najmodernijih zgrada u Hrvatskoj i svi studenti koji sljedeće akademske godine dobiju ovdje smještaj bit će više nego zadovoljni- dodao je rektor Sveučilišta.

Kazao je i kako je s gradonačelnikom Ivanom Radićem dogovoren završetak izgradnje buduće Gradske i sveučilišne knjižnice. Izrađen je i glavni projekt za FERIT, rade se istraživanja za Prehrambeno-tehnološki fakultet i druge pripremne aktivnosti za investicije na Sveučilištu, a zaključio da njihova realizacija u velikoj mjeri ovisi o povlačenju sredstava iz europskih fondova.

IMG 3298 Custom

U osobno ime i u ime studenata, zadovoljstvo zbog završetka novog studentskog paviljona iskazao je predsjednik Studentskog zbora Luka Jurčević. Naglasio je kako će korisnici paviljona imati predivan smještaj i još po najpovoljnijoj cijeni.

Gradonačelnik Ivan Radić je zadovoljan otvaranjem, kao je rekao, najvećeg i najmodernijeg studentskog paviljona u Hrvatskoj, čime se još jednom potvrđuje da je Osijek zaista grad po mjeri čovjeka. Podsjetio je kako Grad Osijek izdvaja velika sredstva za stipendije studentima, po čemu je među vodećima RH. Grad subvencionira i kamate na studentske kredite, prijevoz studenata te čini sve kako bi studenti u Osijeku imali najbolje obrazovanje, a potom ostali ovdje živjeti, raditi i zasnovali obitelj.

IMG 3300 Custom

– Osijek je i u sveučilišnom i studentskom smislu središte Slavonije, Baranje i Srijema, a znamo da obrazovanje nama alternativu. Naša djeca trebaju upisivati i završavati fakultete, a nakon toga svoj život pronaći upravo ovdje, u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ovim domom i mogućnostima smještaja kakve nudi omogućili smo bolji status i uvjete studiranja osobito djeci slabijeg imovinskog stanja. Čestitam rektoru i svima koji su sudjelovali u izgradnji, a studentima želim uspješno studiranje i ugodan boravak u Osijeku – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content