TV skupina “gif” Gimnazije Petra Preradovića ugostila glavnu urednicu ICV-a Mariju Lovrenc: Održali novinarsku radionicu

Naša glavna urednica Marija Lovrenc, bila je gošća novinarske skupine Gimnazije Petra Preradovića Virovitica. S članovima TV skupine “gif” razgovarala je o novinarstvu, a njihove dojmove donosimo u nastavku:

– Kada bismo vas pitali iz kojih izvora svakodnevno dolazite do informacija, članci, reportaže, recenzije i izvješća vjerojatno bi bili najčešći odgovori. S njima se susrećemo svakodnevno te nikome nisu nepoznati pojmovi. Ono što ih povezuje je znanost prikupljanja, obrade te objavljivanja informacija, tj. novinarstvo, što je bila i tema naše nedavne radionice i kolegija.

U srijedu, 9. veljače članovi TV skupine „gif” Gimnazije Petra Preradovića godine imali su priliku ugostiti glavnu urednicu ICV-a Mariju Lovrenc te su razgovorom i radom proučili osnove novinarstva.

Kao najvažniju stavku istaknuli bismo osnovnih 6 pitanja; Tko? Što? Kada? Gdje? Zašto? Kako? To čini vijest, najkraću novinarsku formu koja donosi najvažnije informacije. Usporedimo li ovu tvrdnju s člancima koje čitamo, uvjerit ćemo se kako dobra vijest uistinu odgovara na svih šest pitanja. Sažeto i jasno. Također smo prokomentirali učinak dobrog naslova. Vrijedi li napisati i savršeni članak ako naslov ne zahvaća pažnju?

Urednica Marija Lovrenc je poseban naglasak stavila i na važnost opuštene atmosfere tijekom rada u novinarstvu pa se naša radionica toga odlučila i držati. Osim slatkiša i sokova na stol su bila postavljena i razna zanimljiva pitanja. Od pitanja najdraže reportaže do pitanja političkih prijetnji i ucjena. Kako izgleda svakodnevni život jednoga novinara?

„Skakati” s jednog mjesta na drugo te s priče na priču sve u jednome danu nije nimalo lako te je potreban poseban osjećaj zvanja za svakoga tko se želi baviti novinarstvom. Novinarstvo kao hobby također nije izvan dometa. Hoće li takvo novinarstvo uskoro zamijeniti ono profesionalno?

Na kraju radionice dobili smo zadatak osmisliti vlastita dva članka, a Marija L. nam je kao profesionalac u tome području dala savjete kako ih što bolje napisati te nas uputila kako dalje razvijati našu vlastitu novinarsku skupinu „gif.”

Puno smo toga naučili, stekli nova iskustva te uz pomoć kolegija otkrili novinara u sebi. Veselimo se novom novinarskom susretu te zahvaljujemo Mariji L. na vremenu koje nam je posvetila i svim iskustvima koje je s nama podijelila. Do nove novinarske priče sve vas pozdravlja TV skupina „gif“. Zahvaljujemo ravnatelju, Kristijanu Gostimiru  i našem profesoru, Mariju Voronjeckom bez kojih ova radionica ne bi ugledala svjetlo dana – poručili su budući novinari.

Marija Lovrenc je u ime cijelog Informativnog centra Virovitica zahvalila mladim kolegama na prilici da kaže nešto više o novinarstvu i ovom važnom zvanju.

– Mladi kolege su pokazali zavidnu razinu entuzijazma, znatiželje i prijedlogom ideja koje su iznijeli na stol pokazali da novinarstvo zaista ima izvrsnu budućnost u Virovitici. Bili su interesantni, bili su aktivni, a njihova cjelovitost i zanimanje za različita područja života kojeg dobro percipiraju i oko kojeg se zanimaju zalog je da će danas-sutra raditi još bolje novinarske priloge i istraživati društvo u cjelini. Svima njima koji žele i terenski isprobati novinarstvo na djelu mimo škole, ICV uvijek otvara svoja vrata i još jednom zahvaljuje na prilici što smo mogli biti gosti ovoj jednoj važnoj radionici.

Oduševila nas je njihova iskrenost, ali i činjenica da, uz sve to kao školarci moraju znati i prolaziti, još uvijek znaju imati oči otvorene za interese, teme i područja života kojeg okužuje. Ne samo školskog, već i šire i sigurni smo da su već sad jedna izvrsna redakcija u kojoj će svatko svojim idejama i znanjem doprinijeti izvrsnim novinarskim prilozima.

Hvala ravnatelju Kristijanu Gostimiru i profesoru Mariju Voronjeckom, koji je izvrstan mentor skupine, koji mlade zna motivirati i iz velikog iskustva savjetima i konkretnom pomoći biti velika podrška – rekla je Marija Lovrenc.

(www.icv.hr, A. Lukša, Foto: TV skupina “gif”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content