U dvorištu čađavačke OŠ “Davorin Trstenjak” obrezana stabla lipe i breze: Bolesne grane predstavljale su opasnost za školarce i sve prolaznike

U sklopu redovnog održavanja školskog okoliša Osnovne škole “Davorin Trstenjak” Čađavica, obrezana su stabla lipe i breze. Stabla lipe su jedna od najstarijih u Čađavici te su i one na neki način simbol samog mjesta. Prema njima nazvane su i Učenička zadruga škole “Čađavičke lipe” i Školsko športsko društvo Lipa.

O drveću treba brinuti kao i o vlastitom zdravlju, stoga je obrezivanje obavljeno na dobrobit samih stabala, ali i svih onih koji borave u prostoru škole. Što se tiče breza, stabla su bila izrazito visoka i slaba te je pri svakom jačem vjetru postojala opasnost od rušenja. Kako su grane breza posebno lijepe, učenici će ih iskoristiti za izradu raznih predmeta u učeničkoj zadruzi.

Lipe su bile u izrazito lošem stanju, bolesne, a i mnogo je grana puknulo tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (vjetra, kiše, nevremena). Jedini način da se spasi samo drveće, a ujedno i sigurnost svih prolaznika, prvenstveno školske djece, bilo je obrezivanje takvih grana. Grane koje su odstranjene bile su izrazito opasne za učenike koji mnogo vremena provode u školskom dvorištu, istražujući svoj okoliš i učeći u prirodi.

Nakon rezanja bolesnih i za prolaznike opasnih grana, zdrave će lipe još uspješnije rasti, listati i cvjetati na radost svih učenika škole, a i samih mještana.

Što se tiče ptica, škola brine i o njima. Dovoljno je krošnja u školskom dvorištu u kojima mogu pronaći svoj dom. Isto tako, mnogo je i kućica koje su učenici izradili za njih.

(www.icv.hr, adf, OŠ “Davorin Trstenjak”, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content