I u Poduzetničkom inkubatoru u Slatini održana radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Poslije održanih radionica u Orahovici i Pitomači, danas (petak) je i u Poduzetničkom inkubatoru u Slatini održana radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na početku je sve nazočne pozdravio je zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Josip Hetrih, koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo odazivom budući da je na razini cijele županije interes za radionice iskazalo preko pedeset poduzetnika.

– Sve su radionice na istu tematiku, a organizirane su na četiri lokacije kako bi poduzetnicima olakšali pristup na iste. Na tragu višegodišnje kvalitetne suradnje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje krenuli smo u informiranje poduzetnika o aktualnim politikama zapošljavanja na razini HZZ-a. To su nacionalni i europski fondovi koji su, osobito uslijed posljedica uzrokovanih korona krizom, dali veliki doprinos opstanku naših poduzetnika i vjerujem da u ovoj dvorani nema nijednog koji do sada nije iskoristio barem jednu od mjera HZZ-a što je svakako utjecalo i na smanjenje nezaposlenosti – rekao je Hetrih te dodao kako ove mjere osim utjecaja na nezaposlenost omogućuju i osposobljavanje kadrova na tržištu rada, kako nezaposlenih osoba tako i dodatno obrazovanje već zaposlene radne snage. Na taj način oni mogu steći dodatne kompetencije i uskladiti ih s potrebama na tržištu rada kako bi bili što konkurentniji pri zapošljavanju.  

Poduzetnicima je nove mjere prezentirala rukovoditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica Danijela Handraka, a riječ je o mjerama potpora za zapošljavanje, pripravništvo, usavršavanje, proširenje poslovanja te obrazovanje i osposobljavanje.

– Radionice su prvi korak, a ukoliko se poduzetnici zainteresiraju za neku od mjera mogu se javiti u naše ispostave u Slatini, Pitomači i Virovitici gdje će dobiti sve detaljnije informacije i potrebnu pomoć.

Moram istaknuti da je odaziv na radionice vrlo dobar, a osim za spomenute mjere poduzetnici su se interesirali i za korištenje mjere stalni sezonac, jer imaju i takav karakter zapošljavanja – rekla je Danijela Handraka te podastrla podatke HZZ-a vezane za smanjenje nezaposlenosti na području Virovitičko-podravske županije. Kako doznajemo, unazad četiri do pet godina tendencija broja uključenih u mjere HZZ-a je u konstantnom porastu, a jedino se mali pad osjetio 2020. zbog situacije s Covidom-19.

Naime, krajem prosinca 2021. godine bilo je registrirano 3.775 nezaposlenih osoba, što je smanjenje za 39% u odnosu na prosinac 2017., te smanjenje za 20% u odnosu na prosinac 2020. godine.

U 2021. prosječan broj nezaposlenih bio je 4.143, što je smanjenje od 37% u odnosu na 2017. godinu, te smanjenje od 12% u odnosu na 2020. godinu.

Što se tiče mjera aktivne politike zapošljavanja ukupno je od listopada 2016. do prosinca 2021. godine u iste novouključeno 5.420 osoba. Za mjere je isplaćeno 165,2 milijuna kuna, od čega 73,7 milijuna kuna iz državnog proračuna i 91,5 milijuna kuna iz EU sredstava.

Osim toga, kroz potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom do kraja prosinca 2021. godine isplaćeno je 104,5 milijuna kuna. Prema jedinstvenom OIB-u poslodavca potporama su u Virovitičko-podravskoj županiji obuhvaćena 1.333 poslodavca i 7.953 radnika.

Ciklus radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Poduzetničkog inkubatora VPŽ završava u ponedjeljak, 7. ožujka, kada će biti održana posljednja radionica u nizu, u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici s početkom u 13 sati.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content