Minute za tebe: I grbavo drvo predivna je zaštita i hlad

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Danas Gospodin opominje stavljajući pred nas primjer jednog dobro odjevenog i bogatog stola bogataša. Ovaj dobrostojeći čovjek, zbog veličine svoje trpeze i blještavila njegove odjeće, nije primijetio da pred njegovim ulazom leži bolestan i gladan čovjek imenom Lazar. Čak su i psi primjećivali da je čovjek loše i sam, te bi prilazili praviti mu društvo i lizati rane. Lazar nije imao velikih želja, osim nasititi se kojom mrvicom s bogataševa stola.

Nakon smrti, nađe se bogataš u mukama, vapeći za malo vode da utaži svoje patnje u vječnosti. No, Abraham mu kaže: “Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a Lazar zla. Sada se Lazar tješi, a ti se mučiš…. Drugim riječima, u čas se stvari okrenu i tko bi gori sad je doli, a tko doli gore ustaje.”

Dobro je imati na pameti upravo tu izreku jer često želimo letjeti iako smo pozvani mirno kročiti ovim životom, često spojeni na virtualnu stvarnost ne vidimo surovost ovog života. Često želeći zadovoljiti svoje potrebe, ne mislimo na potrebe drugih. Iako gledamo, ne vidimo; iako slušamo, ne čujemo… Divimo se onome što je u trendu i popularno, divimo se i lajkamo „influencere“ koji nas zavode nebitnim stvarima.

Moja mama je živjela skromno, da ne kažem siromašno djetinjstvo, i odmalena me učila da se ni grbavom drvetu ne treba rugati. Roditelji, molim vas, učite djecu da primjećuju drugu djecu koja su možda siromašnija i u potrebi.  Učite ih da nije sve u vanjštini i materijalnom. Uostalom, zar najljepši hlad za ljetne žege ne dolazi upravo od grbavog drveta koje se nagnulo i razvilo svoju krošnju te daje debelu hladovinu?! (www.icv.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content