Minute za tebe: Ljubi bližnjega svoga, kad promisliš, stvarno nije teško

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo rubriku “Minute za tebe” u kojima ćemo kroz naš radijski program i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

U tom hodu vodi nas fra Marino Kuzminski iz župe sv. Roka u Virovitici, koji će nam približiti najvažniju poruku iz biblijskih čitanja i pomoći da se ohrabrimo i rastemo u vjeri, ali i izgrađujemo kao bolji ljudi, ne samo za sebe i svoju obitelj, već i Crkvu, zajednicu, u našim odnosima s drugima…

-Želimo bliže slijediti Božju riječ i dopustiti da nas ona vodi kroz ovo sveto vrijeme te ćemo pokušati svaki dan vidjeti što nam Evanđelje dana preporuča i nastojati pogledati u čemu to možemo biti drugačiji kroz dan koji nam Gospodin daruje- opisuje fra Marino. 

Prve Minute odnose se na Evanđelje u ponedjeljak, 7. ožujka.

Naglasak je na rečenici koju Isus izgovara, a ona glasi „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“

Nedavno me potresla vijest da je u jednom gradu žena preminula i mrtva sjedila za stolom dvije godine, a da nitko nije primijetio da nešto nije u redu. S tom mišlju krećem u razmatranje onoga što nam je Isus poručio jer nas želi opomenuti glede odnosa prema drugome.

Zaboravljamo često da smo stvoreni na sliku Božju da je Bog u svakom čovjeku pa i u onom koji mi možda nije uvijek simpatičan. Biti dobar s Bogom znači ljubiti svoga bližnjega kao sebe samoga jer Boga ne možemo podmititi i kupiti. Zato je ova korizma prilika da pogledamo i preispitamo kako se odnosimo prema prijatelju, neprijatelju, susjedu i svojim ukućanima prema svima onima koje nam Gospodin stavlja na životni put.

Da zaokružimo misao, Isus i sam kaže da nije došao dokinuti zakon nego ispuniti i ono što je u Starom zavjetu već bilo rečeno staviti na to naglasak. Mojsije je Izraelcima dao veoma konkretne upute što i kako živjeti u odnosu na drugoga. Mojsije je savjetovao svom narodu, a danas preko Isusa i svima nama – nemoj krasti, nemoj lagati i varati svoga bližnjega, ne iskorišćuj svoga bližnjega niti ga pljačkaj, nemoj psovati gluhoga niti pred slijepca stavljaj zapreku, ne raznosi klevete među svojim narodom, ne izvrgavaj pogibiji svoga bližnjega, ne mrzi svoga brata u srcu, ne osvećuj se, ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda, ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga.

Brate i sestro, stvoreni smo kao društvena bića – zato čuvajmo jedni druge i ne dopusti da u tvojoj blizini netko ostane sam i zaboravljen.

Pripremio: Fra Marino Kuzminski (www.icv.hr, ilustracija: pixabay)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content