“Mladi povjesničari” slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića i Zavičajni muzej Slatina u novom projektu o Domovinskom ratu

Početkom siječnja ove godine nastavnici povijesti iz Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina održali su početne sastanke s djelatnicima slatinskog Zavičajnog muzeja. Plod kvalitetne dosadašnje suradnje škole i muzeja jučerašnji (utorak) je susret učenika sedmih i osmih razreda okupljenih u nastavnu skupinu “Mladi povjesničari”, te početak suradnje muzeja i učenika na novom projektu.

O čemu se točno radi, objasnili su nam mentori “Mladih povjesničara”, nastavnici Krešimir Hrženjak i Dino Mataz.

– Nakon uspješno odrađene izložbe u prostorijama škole povodom 30. obljetnice osnivanja 136. brigade Slatina u listopadu prošle godine, ideja je bila da se sam pristup tematici Domovinskog rata podigne na jednu višu razinu. Na tragu toga stupili smo u kontakt s kustosom slatinskog muzeja Srđanom Đuričićem i predstavili mu ideju osmišljavanja i postavljanja jednog izložbenog postava Domovinskog rata s građom i arhivskim materijalima u vlasništvu muzeja s naglaskom na uključenost djece u kompletan proces izrade navedenog postava. Želio bih ovim putem pohvaliti zainteresiranost i angažman kustosa Đuričića, ali i kompletnog osoblja Zavičajnog muzeja Slatina, koji su objeručke prihvatili tu ideju – objašnjavao je nastavnik Mataz početak suradnje.

1 1 Custom

Konkretan plan i vremenik izrade izložbenog postava, koji bi opisao vrijeme Domovinskog rata na slatinskom području, dogovoren je na sastanku učenika, mentora i osoblja danas u prostorijama Zavičajnog muzeja.

– Cilj nam je izraditi kompletan postav do početka lipnja ove godine i predstaviti ga široj javnosti. Time naglašavamo koliko je nužno podići svijest učenika ne samo o navedenoj tematici, već o proučavanju zavičajne povijesti. Smatram da je to pravi put, a bogatstvo je projekta time veće što se i kroz sam nastavni predmet uključuju institucije koje se bave poviješću – zaključio je nastavnik Hrženjak.

(www.icv.hr, adf, dm, foto: D. Mataz)

6 1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content