Muzejski tjedan stripa vrijedan u Gradskom muzeju Virovitica: Irena Jukić Pranjić održala radionicu na temu “Junaci hrvatskog stripa”

U sklopu izložbe “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”, koja sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima, a koja se može pogledati u Gradskom muzeju Virovitica, osmišljen je i bogat popratni program. 

Jučer je tako u prostorijama Muzeja redateljica Irena Jukić Pranjić održala predavanje na temu “Junaci hrvatskog stripa” i tom prilikom obrađivala pitanje potrebe stvaranja junaka koje stvara ljudska svijest provlačeći ih kroz epohe, te dodajući im nove umjestničke, etnološke i antropološke slojeve.

– Predavanje koje je održano govori o junacima hrvatskog stripa od 35-ih godina pa sve do današnjih dana, analizira kakve je sve junake hrvatski strip iznio, koje su njihove osobine i na koji način one korespondiraju s duhom vremena u kojem su nastali. Izuzetno mi je drago što se predavanja održavaju upravo u Virovitici budući da ovdje imamo jako puno zanimljivih strip autora, prvenstveno ovdje mislim na Franju Fuisa koji je radio scenarije za Andriju Maurovića i koji je bio urednik jednog od prvih strip magazina u Hrvatskoj. Nadalje, tu je i Roko Idžojtić, strip fanzin Gavran kojeg je uređivao doktor Ivica Veles, tako da se lako da zaključiti da Virovitica ima zanimljive strip priče. Valja napomenuti kako je jedna od takvih strip album Sveti Roko koji je zapravo povezan sa zaštitnikom grada i koji ima jednu od najvećih i najposjećenijih strip promocija u povijesti stripa – istakula je Irena.

Cijeli ožujak, kao i dio proteklog mjeseca posvećen je stripu, a sve ponuđeno ostvareno je u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu. Što je još sve pripremljeno, pojasnila nam je Anja Brabec, muzejski pedagog.

– Uz sve kontakte koje smo imali radi organizacije izložbe, dogovoreni su i različiti sadržaji na temu stripa, odnosno predavanja i radionice. Ciljana publika bile su nam osobe srednjiškolske i odrasle dobi, ali to je nešto što bi bilo zanimljivo svima budući da je Virovitica već dugi niz godina poznata po stripu. Osim spomenute radionice održat će se i radionica na temu ”Moj strip junak” koja će biti namijenjena mlađima u sklopu izložbe koju s njima radimo, u petak se družimo sa Sašom Papićem koji će tom prilikom predstaviti drugi broj časopisa “Strip-PREFIX”, a program se nastavlja s predavanjem na temu animacije Irene Jukić Pranjić. Subota je predviđena kao završni dan, a cijela ova priča zaključit će se radionicom “Strip-dnevnici” – rekla je Anja.

Irena je istaknula i što nas sve očekuje u petak.

– Predavanje koje će se održati u petak govori o vezi hrvatske animacije i hrvatskog stripa s obzirom da je u Hrvatskoj jako velika, poznata i značajna Zagrebačka škola crtanog filma koja je povezana s hrvatskim stripom. Naime, brojni autori koji su se bavili animiranim filnom istovremeno su se bavili i stripom, tako da će ovo predavanje analizirati veze i utjecaje filma na strip i obrnuto – zaključila je.

Promocija “Strip-PREFIX-a” održat će se tako u virovitičkom Gradskom muzeju ovog petka u 17.30 sati, dok je predavanje na temu “Animacije” Irene Jukić Pranjić na rasporedu u 18 sati. Dodajmo ovom prilikom kako će se dan kasnije, u subotu u 10 sati, održati radionica “Strip-dnevnici”.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content