U Osijeku 162 evidentirane osobe iz Ukrajine: Od ponedjeljka svoja vrata otvaraju Dječji kutak i ambulanta u Prihvatnom centru

Samo tijekom jučerašnjeg dana (petak) u Osječko-baranjsku županiju pristiglo je 57 osoba iz Ukrajine, pa je ukupno evidentiranih 162, a trenutno je 101 osoba smještena u trajniji smještaj na lokacijama koje je pripremio Stožer civilne zaštite OBŽ.

Prihvat raseljenih osoba s područja Ukrajine bila je jedna od tema i na koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima, a tijekom poslijepodneva predstavnici Stožera posjetili su i Dječji kutak koji se oprema kako bi bio spreman za otvorenje u ponedjeljak.

U njemu će s djecom raditi stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a mališani će kroz igru učiti hrvatski jezik, zabavljati se, te će im biti pružna uz adekvatna psihosocijalna pomoć s ciljem što brže integracije u vrtićki i obrazovni sustav.

mini IMG 3850
Foto: OBŽ

– Djeca će u Dječjem kutku biti u sigurnim rukama kako bi njihovi roditelji mogli obaviti sve potrebne aktivnosti kako bi što prije krenuli u integraciju i kako bi što prije krenuli s koliko je to moguće, normalnim životom – pojasnio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Dodao je kako je u sklopu Akcijskog plana napravljena i Internet stranica sa svim relevantnim aktivnostima koje se provode, a aktivna je i na ukrajinskom jeziku.

-U svim mjestima gdje su smještene raseljeno osobe pružit ćemo putem letka i plakata informacije i o dječjem kutku i o info centru kako bi ih upoznali sa svim mogućnostima koje im želimo pružiti kroz nas Akcijski plan – istaknuo je Ramljak.

mini IMG 3867
Foto: OBŽ

Prema riječima Dragana Vulina, zamjenika gradonačelnika te načelnika gradskog Stožera CZ, osim dječjeg kutka, Grad Osijek je stavio na raspolaganje Stožeru poslovni prostor na Trgu A. Starčevića u Pothodniku koji će služiti kao info kutak za sve raseljene osobe na području Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijelog istoka Hrvatske gdje će se moći obratiti za sve relevantne informacije.

– Želja nam je u što većoj mjeri olakšati njihov boravak ovdje i pružiti im što više informacija o pravima koja imaju na području grada i županije – naglasio je Vulin.

mini IMG 3862
Foto: OBŽ

Prema naputku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u pripremi je i liječnička ambulanta u Prihvatnom centru Jug.

– U ambulanti će biti liječnički tim Doma zdravlja Osječko-baranjske županije koji će obavljati prve preglede, testiranje te propisivanje terapije jer u velikom postotku dolaze ljudi koji imaju propisanu redovitu terapiju, a nisu ju bili u mogućnosti ponijeti sa sobom – istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

mini IMG 3852
Foto: OBŽ

I Dječji kutak i ambulanta u Prihvatnom centru kreću s radom od ponedjeljka, a Osječko-baranjska županija zajedno sa svim partnerima nastavlja provedbu Akcijskog plana za integraciju i zbrinjavanje ukrajinskih obitelji.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content